Indikaattorit

Suomen talouden tuoreet kasvuluvut yllättivät ekonomistit – ”Erotumme eduksemme Eurooppa-kisassa”

Suomen bruttokansantuote kasvoi 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Kasvuluku oli odotettua kovempi.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Volyymi tarkoittaa tietoa, josta hintojen muutosten vaikutukset on poistettu

Vuoden 2018 kolmanteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 2,2 prosenttia.

Tilastokeskus reivasi myös aiempia kasvulukuja ylöspäin.

Vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä bruttokansantuote kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä (oli 0,5 %) ja 1,4 prosenttia vuodentakaisesta (oli 1,2 %).

Vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä viennin volyymi kasvoi 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 5,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti kasvoi 1,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 4,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Talouskasvun moottorina ovat olleet kuluttajat, sillä yksityisen kulutuksen volyymi kasvoi kolmannella neljänneksellä 1,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,4 prosenttia vuodentakaisesta. Kiinteän pääoman bruttomuodostus eli investoinnit kasvoivat 1,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Ekonomistikunta innostui yllättävän kovista kasvuluvuista.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa Twitterissä, että Suomi erottuu muista Euroopan maista nyt edukseen.

”Oi Suomi on! Ensin Huuhkajat ja nyt BKT. Erotumme eduksemme Eurooppa-kisassa. Talouskasvu murskannut ekonomistien ennusteet, onneksi. Kuluttajat kuluttavat, rakentaminen jatkuu ja vienti vetää. Teollisuus mysteerisen mainio. Jouluihme jatkuu?”, Brotherus kirjoittaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa puolestaan Twitterissä, että uusimpien kausitasoitettujen lukujen mukaan mentiin 3 neljännestä karkeasti nollakasvussa.

”Kasvu on tämän mukaan kiihtynyt huimasti 2019, mitä ei kyllä muista luvuista voi ihan vastaavasti huomata”, Kuoppamäki tuumaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös