Markkinakommentit

Osakemarkkinoiden hurja nousu säikäytti keskupankkiirit

USA:n keskuspankki huolissaan siitä, että alhaiset korot rohkaisevat liialliseen riskinottoon, keskuspankin pöytäkirjat osoittavat.

Fedin keskiviikkona julkaissut pöytäkirjat osoittavat, että keskuspankin virkamiehet olivat viimeisimmässä kokouksessaan huolissaan siitä, että edelleen alhaisena pysynyt korkotaso voi rohkaista liiallista riskinottoa rahoitusmarkkinoilla.

USA:n keskuspankki päätti pitää joulukuun 11. päivänä pitämässään kokouksessaan odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan 1,50-1,75 prosentin vaihteluvälissä. Päätös oli avomarkkinakomitean ensimmäinen yksimielinen päätös sitten toukokuun.

Muutama tämän viikon kokouksen osallistuja esitti huolen siitä, että korkojen pitäminen alhaisena liian pitkään voi rohkaista liiallista riskinottoa, mikä voi lisätä finanssialan epätasapainoa. Lisäksi keskuspankkiirit kantoivat huolta siitä, että alhainen korkotaso saattaa tehdä seuraavasta taantumasta vakavamman kuin se muutoin olisi, mikäli riskinotto johtaa taloudelliseen epävakauteen.

Keskuspankin jäsenet heräsivät alhaisen korkotason tuomaan uhkaan osakemarkkinoiden viime vuoden hurjan nousun vuoksi. S&P 500 -osakeindeksi nousi yli 30 prosenttia viime vuonna, mikä on indeksin kovin vuosinousu sitten vuoden 2013.

Riskinottohuolien lisäksi jäsenet olivat huolissaan inflaatiosta. Kokouksen jälkeen Fedin pääjohtaja Jerome Powell kertoi tiedotusvälineille, että inflaatiokehityksestä riippuu, tuleeko keskuspankki muuttamaan ohjauskorkoa. Powell kertoi, hänen pitäisi nähdä jatkuva hintojen nousu ennen kuin hän pyrkii korkeampiin korkoihin.

Keskuspankin jäsenet tekivät selväksi, ettei keskuspankki voi olla tyytyväinen inflaatioon, joka pysyttelee jatkuvasti alle kahden prosentin tavoitteen. Fed-virkamiehet pelkäävät, että matalat inflaatio-odotukset voivat luoda itsensä toteuttavan kierteen ja siten hidastaa kasvua. 

Vain neljä Fedin 17 jäsenestä arveli korkojen nousevan vuonna 2020.

Alhaiset korot ovat herättäneet keskustelua myös Euroopassa ja Suomessa. Esimerkiksi Euroopan pankit ovat joutuneet tänä vuonna uusien ongelmien eteen, kun korot ovat painuneet negatiivisiksi, mikä laskee pankkien perusliiketoiminnan kannattavuutta.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen varoittaa Ylen haastattelussa, että kun lainat venyvät pitkiksi, pankin varainhankinnan kustannusten nousun riski kasvaa.

Alhaisten korkojen aikana pankeille voi Tuomisen mukaan tulla tarve hakea enemmän tuottoa epälikvideistä instrumenteista ja korkean riskin sijoituksista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös