Markkinakommentit

Kuinka kauan kuluttajat jaksavat kannatella USA:n talouskasvua?

Kuluttajajien kovat luottamusluvut kannattelevat USA:n taloutta.

Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus on pysynyt edelleen korkealla. Michiganin yliopiston ylläpitämä kuluttaluottamusindeksi nousi joulukuussa 99,3 pisteeseen marraskuun 96,8 pisteestä. Lukema on korkein sitten viime maaliskuun ja vuoden 2019 toiseksi korkein.

Lukema oli hiukan odotettua heikompi, sillä MarketWatch-sivuston haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 99,5 pisteen lukemaa.

Maailman suurimman talouden talouskasvun kannalta kuluttajien tunnelmilla on erittäin suuri merkitys. Yhdysvaltojen talous lepää suurelta osin yksityisen kulutuksen varassa.

Vaikka USA:n talous on jo pitkään ollut noususuhdanteessa, eivät kuluttajat edelleenkään usko inflation kiihtymiseen. Seuraavalle viidelle vuodelle jenkkikuluttajat odottavat keskimäärin vain 2,2 prosentin vuosi-inflaatiota.

Evlin varainhoidon seniorisalkunhoitaja ja markkinastrategi Tomas Hildebrandt näkee amerikkalaiskuluttajien tilanteen hieman synkemmässä valossa.

” Kuluttajien luottamus on säilynyt suhteellisen vahvana, vaikka orastavia heikkouden merkkejä sekä työ- että asuntomarkkinoilla on ollut havaittavissa”, Hildebrant muistuttaa blogissaan.

Hildebrandtin mukaan Presidentti Donald Trumpin kiistanalaisesta toiminnasta huolimatta on hänen edukseen kuluttajien näkökulmasta nähtävä keventynyt tuloverotus. Mikäli demokraattien ehdokas voittaa presidentinvaalit, on kuluttajien luottamuksen taittuminen mahdollista, markkinastrategi epäilee.

Kuluvan vuoden marraskuussa Yhdysvalloissa valitaan seuraava presidentti. Hildebrandt epäilee, että presidentinvaaleista marraskuussa voi tulla käänteentekevä tapahtuma Yhdysvalloissa.

”Tällä hetkellä istuva presidentti Trump näyttää kuitenkin olevan vahvoilla. Vaikka presidentti on saanut jopa omiltaan kritiikkiä edesottamuksistaan, ei republikaaneilla ole ainakaan vielä vaihtoehtoista ehdokasta. Demokraattien esitys virkasyytteestä todennäköisesti pysähtyy republikaanienemmistöiseen senaattiin.”

Demokraattien tämänhetkiset kärkiehdokkaat vaalikamppailussa ovat entinen varapresidentti Joe Biden sekä puolueen vasenta laitaa edustavat Elizabeth Warren ja Bernie Sanders.

”Sanders ja Warren ovat selvästi poliittisesti vasemmalla laidalla, kun taas äärilaitojen vahvistuminen voi painaa maltillisemman Bidenin kannatusta. Sandersin ja Bidenin rasitteeksi voi koitua korkea ikä, olkoonkin ettei ikäero Donald Trumpiin ole montaa vuotta. Donald Trumpin valinta jatkokaudelle tarkoittanee poukkoilevan toiminnan jatkoa.”

Demokraattien voitto voisi johtaa täyskäännökseen monissa kysymyksissä, Hildebrandt epäilee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös