Sijoitusuutiset

Koronavirus aiheuttanut nyt historian nopeimman osakemarkkinoiden korjausliikkeen

Osakemarkkinat ovat vapaassa pudotuksessa.

Osakemarkkinoiden raju pudotus jatkui torstaina, kun USA:n S&P 500 -osakeindeksi rojahti peräti 4,42 prosenttia. Teknologiapörssi Nasdaqin romahdus oli vieläkin rajumpi, 4,61 prosenttia. Indeksifutuurit nyt myös laskussa. Euroopassa EuroStoxx 50 laski 3,4 prosenttia ja Saksan DAX-indeksi 3,19 prosenttia.

Osakeindeksien vapaapudotus on ollut raju sen jälkeen, kun pelot koronaviruksen hallitsemattomasta leviämisestä alkoivat syöpyä sijoittajien mieliin. Vielä hieman yli viikko sitten S&P 500 -indeksi kävi kaikkien aikojen ennätyksessään. Sen jälkeen indeksin markkina-arvosta on sulanut peräti 12 prosenttia.

Eilinen USA:n osakemarkkinoiden romahdus oli jyrkin sitten vuoden 2011. Maailmanlaajuisestikin osakkeet ovat matkalla pahimpaan viikkoromahdukseen sitten finansskriisivuoden 2008.

Deutsche Bank julkaisi eilen paljonpuhuvan kuvaajan, joka osoittaa, että kuuden päivän aikana S&P 500:n korjausliike, eli yli 10 prosentin kurssilasku, on historian nopein.

Samalla sijoittajien pääomat hakeutuvat edelleen turvasatamiin. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko laski 1,24 prosenttiin. Vielä hieman yli viikko sitten korko oli lähes 1,6 prosenttia.

Lisäksi osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia mittaava pelkokerroin eli VIX-indeksi on kohonnut korkeimmilleen sitten vuoden 2011.

Jättipankki Goldman Sachsin varoitus korjausliikkeestä on toteutunut.

Pankki varoitti 22.2. asiakkailleen lähettämässä kirjeessä mahdollisesta lyhyen aikavälin korjausliikkeestä. Pankin mukaan näytti yhä todennäköisemmältä, että osakeindeksit tulevat rojahtamaan vähintään 10 prosenttia viimeisimmästä ennätyksestään.

Goldman Sachsin mukaan Applen tulosvaroitus saattaa olla myrskyvaroitus koronaviruksen vaikutuksista yritysten tuloskuntoon.

Eilistä kurssipudotusta saattoi edesauttaa tieto siitä, että USA:n suurin osavaltio Kalifornia kertoi valvovansa 8400 Aasiassa matkustanutta ihmistä koronaviruksen varalta. Lisäksi Etelä-Korea ilmoitti, että virustartuntoja on jo yli 2000. Lisäksi Japani alkoi sulkea kouluja viruksen leviämistä torjuakseen.

”Markkinat pelkäävät, että sekasorto iskee USA:n bruttokansantuotteeseen, ja sen jälkeen iskee yritysten tuloksiin jossain vaiheessa”, kertoo Ecognosis Advisory –sijoituspalveluyhtiön johtaja Andrew Freris uutistoimisto Bloombergille.

Usein finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat pystyneet pitämään yllä markkinoiden optimismia. Nyt saattaa tilanne olla toisin, sillä keskuspankkien on vaikea korjata koronaviruksen aiheuttamaa tarjontashokkia. Keskuspankit voivat vain laskea ohjauskorkoa, mutta koronlasku ei auta mitenkään yksittäisten maiden tarjontavaikeuksiin, Freris kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös