Yritysuutiset

Finnair antoi tulosvaroituksen koronaviruksen vuoksi

Finnair odottaa vuoden 2020 liiketuloksen jäävän selvästi viime vuotta heikommaksi.

Finnair arvioi vuoden 2019 tulosjulkistuksensa yhteydessä 7. helmikuuta 2020, että koronavirustilanteen suorat taloudelliset vaikutukset yhtiöön vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä olisivat suhteellisen rajalliset, vaikka Manner-Kiinan lentojen peruutukset jatkuisivat ensimmäisen neljänneksen 2020 loppuun. Tuolloin Finnair arvioi kapasiteettinsa kasvavan noin neljä prosenttia vuonna 2020.

Koronavirustilanteen jatkumisen ja sen kansainväliseen lentoliikenteeseen kohdistuvien, aiemmin arvioitua laajempien vaikutusten vuoksi Finnair päivittää nyt näkymiään.

Koronaviruksen aiheuttaman lentoliikenteen kysynnän laskun vuoksi Finnair arvioi nyt vertailukelpoisen liiketuloksen vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä jäävän vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen liiketulosta heikommaksi.

Finnair arvioi nyt, että koronavirus laskee kysyntää ja sillä on negatiivinen vaikutus liikevaihtoon vuoden 2020 toisella neljänneksellä. Tämänhetkisen kysyntäennusteen perusteella Finnairin vertailukelpoinen liiketulos on olennaisesti heikompi vuoden 2020 toisella neljänneksellä vuoden 2019 toiseen neljännekseen verrattuna.

Täten vuoden 2020 vertailukelpoinen liiketulos jää olennaisesti edellisvuotta heikommaksi, Finnair arvioi.

Finnair peruu ennusteensa, jonka mukaan kapasiteetti vuonna 2020 olisi kasvanut noin neljä prosenttia, ja sopeuttaa lähikuukausien aikana verkostoaan ja kapasiteettiaan vastaamaan lentoliikenteen kysyntää. Tämän seurauksena Finnairin lentosidonnaiset kustannukset, kuten lentopolttoainekulut ja lentokenttä- sekä muut maksut pienenevät kapasiteetin muutosten mukaisesti.

Verkosto- ja kapasiteettimuutosten lisäksi Finnair aikoo sopeuttaa myös muita kustannuksiaan pienentääkseen tilanteen negatiivisia taloudellisia vaikutuksia.

Yhtiö arvioi parhaillaan keinoja sopeuttaa kustannuksiaan 40 – 50 miljoonalla eurolla toimin, jotka kohdistuisivat henkilöstöön, myyntiin ja markkinointiin, kehityshankkeisiin ja muihin projekteihin. Arvioitavana olevat henkilöstötoimet voisivat toteutuessaan sisältää esimerkiksi määräaikaisia lomautuksia tai muita koko henkilöstöä koskevia toimia, sekä rekrytointien sopeuttamista. 

“Koronavirustilanne on nyt saavuttanut uuden vaiheen ja levinnyt useisiin maihin, joten ryhdymme tarvittaviin toimiin sopeuttaaksemme kustannuksemme, toimintomme ja resurssimme vastaamaan paremmin liikevaihtoamme”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Vaikka koronaviruksen vaikutus Finnairin toimintaan on tähän asti ollut rajallinen, näkee yhtiö nyt heikentyvää kysyntää, Manner kertoo.

”On vaikea arvioida, kuinka tilanne tulee kehittymään lähikuukausina. Samalla uskomme vahvasti Aasian-liikenteeseen ja kestävän kannattavan kasvun strategiaamme. Jatkamme määrätietoisesti tällä pitkän aikavälin polulla näistä väliaikaisista sopeuttamistoimista huolimatta.”

Finnairin taloudelliset tavoitteet strategiakaudelle 2020 – ­2025 pysyvät ennallaan.

Finnairin osakekurssi on Helsingin pörssissä laskussa noin kaksi prosenttia. Vuoden aikana lentoyhtiön markkina-arvosta on sulanut jo lähes 38 prosenttia.

Analyytikoiden tavoitehinnat Finnairin osakkeelle ovat laskeneet samaa tahtia osakekurssin laskun kanssa. Konsensuksen mukainen osakkeen tavoitehinta on nyt 6,18 euroa. Yhtiötä seuraavasta viidestä analyytikosta neljä antaa osakkeelle pidä-suosituksen ja yhden suositus on lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös