Strategiat

7 vinkkiä miten pitää pää kylmänä koronaviruspaniikin edessä

Osakekurssien lasku tuntuu pelottavalta, ja pelko voi puolestaan saada tekemään hätiköityjä päätöksiä.

Kasvava koronaviruksen leviämisen aiheuttama epävarmuus näkyy markkinoilla monella tavalla: osakeindeksit laskevat, turvasatamina pidettyjen maiden valtiolainojen korot laskevat ja dollari vahvistuu.

Kiinassa koronaviruksen leviäminen on hidastumassa, mutta markkinoita huolestuttaa nyt tartuntojen määrän nopea kasvu Kiinan ulkopuolella, muun muassa Etelä-Koreassa, Italiassa ja Iranissa

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on romahtanut huippulukemista nopeasti alaspäin. Ensin mittari näytti punaista ja sen jälkeen mentiin jo tummanpunaiselle ”extreme fear”-lukemalle.

Kun tunnelma on pelokas, tekee kirjaimellisesti mieli pysäyttää auto ja myydä salkun osakkeet sen sileän tien. 

Pelon voimalla ei päätöksiä kuitenkaan tule tehdä. Vanha viisaus kuuluukin, että osta silloin kun verta on kadulla. Tässä seitsemän käytännön vinkkiä miten pitää pää kylmänä koronaviruksen heilutellessa markkinoita. 

1) Kaiva kirjallinen sijoitussuunnitelma piirongin laatikosta

Kirjallinen sijoitussuunnitelma antaa mahdollisuuden pohtia rauhassa etukäteen, ja ilman tunteiden tuomia haastetta,  miten toimia kussakin tilanteessa.

Jos sinulla on suunnitelma valmiina, niin nyt on aika toimia suunnitelman mukaisesti. Yhden suunnitelmassa lukee, että markkinariskin kasvaessa lasken osakepainoa kymmenellä prosenttiyksiköllä. Toisen suunnitelma kertoo, että osakkeita ostetaan markkinatilanteesta riippumatta ajallisesti hajauttaen ja tasaiseen tahtiin samalla summalla joka kuukausi.

Olennaista ei ole niinkään mitä liikkeitä tekee, vaan se ettei tee hätiköityjä päätöksiä, joita voi myöhemmin tulla katuneeksi. 

2) Vähennä uutisvirtaa

Uutisvirran herkeämätön seuraaminen voi ruokkia ja ylläpitää koronavirusahdistusta ja pelkoa osakeomistusten arvon romahtamisesta.

Oma mieli voi yksinkertaisesti keskittyä liikaa yhteen asiaan ja seurauksena on noidankehä. Korona ahdista, siksi siitä lukee uutisia ja uutiset luettuaan ahdistuu lisää. 

Koronaan liittyviä uutisia eikä omaa salkun arvonkehitystä ole tarpeen seurata joka päivä. Saatikka sitten useita kertoja päivässä.

3) Osta salkkuusi tilanteesta mahdollisesti hyötyvä yritys ja seuraa sen kehitystä

Ahdistusta voi helpottaa myös aktiivinen fokusoituminen muuhun. Yksi tapa on ostaa salkkuun yritys, joka suoraan hyötyy koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta. Toisin sanoen pelon tunnetta hallitaan tietoisella ahneuden tunteella.

Koronasta hyötyviä yrityksiä ovat esimerkiksi hengityssuojaimia, hengityskoneita ja koronarokotteita kehittävät yritykset.  

4) Haaveile putoavasta puukosta 

Toinen tapa hyötyä koronasta on etsiä salkkuun sisältymätön yritys, jonka liiketoiminta kärsii koronan aiheuttamasta tilanteesta ja asettaa sille nykykurssia reilusti alempana oleva tavoitetaso, jolla osaketta on valmis ostamaan.

Pohjilta ostaminen on oikeasti todella vaikeaa. Kyseessä on kuitenkin keino, jonka kautta yleiselle kurssilaskulle saa annettua myös positiivisia mielleyhtymiä.  

5) Keskity liiketoiminnan seuraamiseen, älä osakekurssiin 

Oikein raflaavia koronavirusotsikoita lukiessa voi tulla sellainen olo, että kaikki yritystoiminta on tuhoon tuomittua. Osa yrityksistä kärsiikin suoraan koronaviruksen nykytilanteesta esimerkiksi sitä kautta, että Kiinassa oleva tehdas pitää ajaa hetkeksi alas.  

Toisille yrityksille korona ei aiheuta lainkaan suoraa vaikutusta itse liiketoimintaan. Esimerkiksi Salesforcen viimeisestä tulosjulkistuksesta on luettavissa hyvä tulos, kohentunut ohjeistus ja kasa toimitusjohtajan perusteluita miksi koronan vaikutus itse liiketoimintaan on oletettavasti vähäinen.

Tämänpäiväistä osakekurssia olennaisempaa voi olla kysyä itseltään, onko alkuperäinen sijoitusidea vielä validi vai ei 

6) Muistele Ebolaa

Länsi-Afrikassa vuonna 2014 alkunsa saanut Ebola on ollut viimeaikaisista epidemioista tappavin. Se tartutti kymmeniä tuhansia ihmisiä ja 44 prosenttia todetuista sairauksista johti potilaan kuolemaan.

On siis ymmärrettävää, että osa sijoittajista myi osakkeitaan. Vuosi viruksen puhkeamisen jälkeen Helsingin pörssi oli kuitenkin kuusi prosenttia korkeammalla tasolla.

Kolme vuotta myöhemmin nousua oli kertynyt jo 31 prosenttia. 

7) Kuuntele Warren Buffettia

CNBC:n haastattelussa maailman menestyneimmäksi sijoittajaksi luonnehdittu Warren Buffett kehottaa sijoittajia miettimään ovatko yritysten 10-20 vuoden tulevaisuudennäkymät olennaisesti muuttuneet viimeisen muutaman päivän aikana. 

Vuosittaisessa sijoittajakirjeessään Buffett puolestaan muistuttaa, että on erittäin todennäköistä, että osakkeet tulevat pitkässä juoksussa tuomaan korkomarkkinoita paremman tuoton myös tulevaisuudessa. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös