Yritysuutiset

Bioteknologiayhtiö Moderna toimittaa ensimmäisen kokeellisen koronavirusrokotteen – osake pomppasi +22 prosenttia

Amerikkalainen Nasdaqiin listattu Moderna on lähettänyt ensimmäisen erän uudenlaista kokeellista koronavirusrokotetta liittovaltion tutkijoille ihmistestejä varten.

Yhä useammat bioteknologia- ja lääkeyritykset yrittävät luoda rokotetta koronavirusta vastaan, mutta Modernan edistyminen on ohittamassa muut yritykset.

Moderna lähetti rokotteen tuotantolaitokseltaan kansalliseen allergia- ja tartuntatautien instituuttiin (NIAID), joka on osa kansallista terveysinstituuttia (NIH).

Instituutti odottaa aloittavansa kliinisen testauksen 20 – 25 vapaaehtoiselle koehenkilölle huhtikuun loppuun mennessä, NIAID:n johtaja Anthony Fauci kertoi The Wall Street Journalille.

Modernan mukaan se pystyi kehittämään rokotteen vain 42 päivässä sen jälkeen, kun se sai koronaviruksen geneettisen informaation haltuunsa. Vauhti on hämmästyttävä, sillä tutkijoilta kesti 20 kuukautta aloittaa ihmiskokeet SARS-viruksen rokotteella, Fauci kertoi tutkimusraportissaan.

Ensimmäiset tulokset voivat olla saatavilla heinäkuussa, mutta kaikkien rokotteiden saatavuus kaupallisilla markkinoilla kestää todennäköisesti ensi vuoteen saakka, koska instituutin täytyy suorittaa lisätutkimuksia ja selvittää lainsäädännölliset esteet.

Viime kuussa Washingtonissa pidetyssä paneelissa puhunut Fauci kertoi, että ensimmäisen vaiheen kokeiden aloittaminen vie noin kaksi ja puoli kuukautta, ja rokotteen turvallisuuden varmistaminen kestää noin kolme kuukautta. Hänen mukaansa toisen vaiheen testi kestää vähintään kuusi kuukautta, mutta mahdollisesti yli kahdeksan kuukautta. Jos rokote läpäisee kokeet, rokotteen jakelu vie oman aikansa.

Myös lääkejättit Johnson & Johnson ja GlaxoSmithKline sekä liittovaltion tutkijat ovat kehittämässä koronavirusrokotetta.

Modernan osakekurssi on tänään rajussa nousussa Nasdaq-pörssissä. Yhtiön osake on kivunnut lähes 23 prosenttia.

Artikkeli päivitetty 25.2. klo 21.20.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös