Oma talous

Tämä rahaan liittyvä kysymys työhaastattelussa on ansa

Rahaan liittyvät kysymykset ovat usein kaikkein hankalimpia kysymyksiä työhaastattelussa.

Rahaan liittyvät kysymykset ovat usein kaikkein hankalimpia kysymyksiä työhaastattelussa.

Tyypillinen rahakysymys on esimerkiksi ”Mikä on palkkatoiveesi?” tai ”Kuinka paljon ansaitsit edellisessä työpaikassasi?”

Nämä kysymykset vaikuttavat päällisin puolin helpoilta kysymyksiltä. Kerrot vain palkkatoiveesi ja siihen liittyvät luontaisedut (kuten autoetu tai puhelinetu), tai kerrot rehellisesti edellisen työpaikkasi palkkatasosi.

Mutta oikeasti nämä kysymykset ovat ansoja. Näin väittää kuuluisa henkilökohtaiseen talouteen erikoistunut kirjailija Ramit Sethi Business Insider -lehdelle.

Vastaamalla kysymykseen palkkatoiveesta, työpaikkaa hakeva henkilö menettää nimittäin neuvotteluasemat palkkatasosta. Työnhakija saattaa esimerkiksi kertoa palkkatoiveensa olevan 4000 euroa kuukaudessa, mutta työnantaja olisi ollut valmis maksamaan 4500 euroa.  Suoralla vastauksella haastateltava menettää mahdollisuuden korkeampaan palkkaan. Tai sitten haastateltavan palkkatoive on selvästi korkeampi kuin mihin työnantaja on valmis suostumaan, jolloin työnhakija saattaa menettää mahdollisuutensa saada työpaikka.

Kieltäytyminen rahakysymyksiin vastaamisesta ei tietenkään ole vaihtoehto, koska se antaa työnantajalle kielteisen kuvan haastateltavasta.

Miten vaikeisiin rahakysymyksiin sitten kannattaa vastata?

Sethin neuvo on yksinkertainen: vastaa kuin poliitikko. Rahakysymyksiin ei kannata antaa suoraa vastausta, vaan kannattaa vastata väistelemällä.Sethin mukaan kysyttäessä palkkatoiveesta ja nykyisestä palkasta, kannattaa haastateltavan vastata tällä tavalla:

Keskustelen mielelläni palkasta myöhemmässä vaiheessa, mutta tällä hetkellä yritän selvittää, löytyykö työhaastattelussa molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Olen varma että te pyritte samaan.

Sethin mukaan tällainen vastaus antaa työhaastattelijalle kuvan itsevarmasta työnhakijasta, jolla on mahdollisesti muitakin työtarjouksia.

Artikkeli on julkaistu SalkunRakentajassa aiemmin heinäkuussa 2016.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös