Markkinakommentit

Jättipankin osakestrategi: Osakemarkkinoiden pohjia ei ole vielä nähty

Goldman Sachsin osakestrategi uskoo kurssilaskun vielä jatkuvan.

Osakemarkkinoilla nähtiin taas eilen raju kurssilasku, kun Yhdysvalloissa päätettiin uusista koronapandemian taltuttamiseen tähtäävistä toimista. Maan suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa kuvernööri määräsi kansalaisten pysymään kotonaan ja vain välttämättömät palvelut saavat pysyä auki. New Yorkissa puolestaan kaikki ravintolat ja kahvilat sulkeutuvat tiistaista lähtien.

USA:n S&P 500 -osakeindeksi painui perjantaina 4,3 prosentin laskuun ja teknologiapörssi Nasdaq laski 3,8 prosenttia. Jälleen markkinahermoilu lisäsi USA:n velkakirjojen kysyntää, mikä johti 10-vuoden velkakirjan koron laskuun. Korko on nyt 0,85 prosenttia.

Goldman Sachsin Yhdysvaltojen pääosakestrategi David Kostin arvio, että S&P 500 tulee vielä laskemaan lähes 10 prosenttia seuraavien kolmen kuukauden aikana. Mikäli talouden romahdus koronaviruksen vuoksi syvenee, saattavat osakkeet romahtaa vielä paljon rajummin.

Kostinin kauhuskenaariossa kurssilasku olisi perjantain päätöstasosta vielä lisää 26 prosenttia, jolloin S&P 500 romahtaisi 2000 pisteeseen. Se olisi 20 prosenttia kuluneen viikon alhaisimman lukeman alapuolella.

Laajeneva viruspandemia tulee rapauttamaan yritysten tuloksia ja vahingoittamaan talouskehitystä ennustamattomassa laajuudessa.

”Koronavirus on luonut ennennäkemättömän taloudellisen ja yhteiskunnallisen häiriötekijän”, Kostin kirjoittaa asiakaskirjeessään.

Kostinin mukaan ohuen likvidititeetin ja korkean epävarmuuden yhdistelmä saattaa viedä S&P 500 -indeksin 2000 pisteen tasolle. Hänen mukaansa kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen osakekohtaiset tulokset saattavat romahtaa 15 prosenttia edellisvuodesta.

Osakestrategi perustaa näkemyksensä kolmeen ennustemalliin. Näistä yksi on niin sanottu Fed-malli, joka vertaa osakkeiden tulostuottoa (P/E-luvun käänteislukua prosentteina) USA:n 10-vuoden velkakirjan tuottoon. Toinen malli on osinkojen diskonttausmalli, jossa osakkeet arvostetaan niiden odotettujen tulevien diskontattujen osinkojen avulla. Kolmannessa mallissa Kostin käyttää historiatietoa aiemmista kovimmista taantumista.

Koronakriisi on jo tähän mennessä aiheuttanut historiallisen nopean kurssiromahduksen kaikkialla maailmassa. 20. helmikuuta alkanut lasku on kuukaudessa hävittänyt S&P 500 -indeksin arvosta jo 32 prosenttia. Edellisen kerran osakeindeksi oli perjantain päätöstasolla yli kolme vuotta sitten.

Goldman Sachsin osakestrategi antaa kuitenkin kärsivälliselle sijoittajalle toivonkipinän. Hänen mukaansa kurssiromahdus tulee olemaan v-kirjaimen muotoinen, eli kurssi lähtevät nopeasti nousuun koronakriisin laannuttua. Kostin ennustaa S&P 500 -indeksin lopulta nousevan pohjilta 60 prosenttia vuoden loppuun mennessä. Tällöin S&P 500 päätyisi 2000 pisteestä 3200 pisteeseen.

Kommentoi
Ylös
>