Talouden trendit

Valiokunta ehdottaa massiivista miljardin euron tukipottia yrityksille koronakriisin vuoksi

Hallituksen 200 miljoonan euron kriisipaketti yrityksille nousee valtiovarainvaliokunnan esityksessä peräti 1000 miljoonaan eli miljardiin euroon.

Valtiovarainvaliokunta ehdottaa määrärahojen lisäämistä koronainfektion vuoksi annettuun lisätalousarvioon. Valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön koskien hallituksen esitystä vuoden 2020 lisätalousarvioksi. Tuntuvimmat resurssilisäykset kohdennetaan Business Finlandille sekä ELY-keskuksille koronaviruksesta aiheutuvien yritysten häiriötilanteiden ja niiden vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen. 

Määrärahalisäykset ovat yhteensä 652,5 miljoonaa euroa, minkä lisäksi valiokunta ehdottaa avustusvaltuuksiin Business Finlandille ELY-keskuksille yhteensä 800 miljoonan euron korotusta. Valiokunta ehdottaa myös 34 miljoonan euron lisäystä myös Huoltovarmuuskeskusten kautta tehtävään, kuten lääkintämateriaalin ja suojavarusteiden hankintaan.

Hallitus päätti aiemmin myöntää Business Finlandille ja ELY-keskuksille valtuudet myöntää yhteensä 200 miljoonaa pienimuotoista tukea yritysten nopeisiin tarpeisiin. Ensimmäiset avustukset on jo jaettu.

Valiokunta esittää nyt siis harvinaisen suurta muutosta hallituksen lisäbudjettiin koronakriisin vuoksi.

Valiokunnan saaman selvityksen mukaan tilanne on viime päivien aikana muuttunut nopeasti ja määrärahatarve kasvanut merkittävästi lisätalousarvioesityksen antamisen jälkeen. Siksi valiokunta ehdottaa em. resurssien lisäämistä yritystoiminnan tukemiseen sekä Huoltovarmuuskeskuksen hankintoihin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kommentoi muutosta Twitterissä.

”Kiitos valtiovarainvaliokunnalle hyvästä yhteistyöstä & ripeästä toiminnasta yritysten suoran tuen nostamiseksi miljardiin. Taso nousee viisinkertaiseksi, mikä on erittäin tärkeää monen pk-yrityksen nopeaksi suoraksi auttamiseksi. Yhdessä Suomi selviää kyllä tästä!” Kulmuni hehkutti.

Valiokunta korostaa, että nyt annettu lisätalousarvioesitys vastaa vain aivan akuutteihin tarpeisiin, ja että hallituksen tulee jatkossakin reagoida nopealla aikataululla välttämättömiin määrärahatarpeisiin, kuin myös Kansaneläkelaitoksen kasvaneisiin resurssitarpeisiin.

Valtiovarainministeri Kulmuni kertoi tiistaina blogissaan, että ensimmäinen kriisipaketti – johon siis sisältyy 200 miljoonan tuki yrityksille – muun muassa elvyttää rahoitusmarkkinoita ja antaa liikkumavaraa yritysten talouteen. Hallitus linjaa huhtikuussa laajempia ratkaisuja sillan rakentamiseksi tulevaisuuteen.

”Suomen kansantalouden kriisipaketti koostuu yhteisistä toimista, jotka ensisijaisesti vahvistavat yritysten maksuvalmiutta. Sen koko on noin 50 miljardia. Hallituksen päätösten osuus siitä on noin 15 miljardia. Mittaluokka vastaa hyvin naapurimaidemme toimia”, Kulmuni kertoo.

Kriisipaketin tarkoituksena on ministerin mukaan nyt ensi vaiheessa elvyttää rahoitusmarkkinoita niin, että pankit saavat paremmat mahdollisuudet lainoittaa yrityksiä. Keinoina ovat valtion takaukset Finnveran kautta, TEL-takaisinlainaus sekä Finanssivalvonnan päättämä mittava 30 miljardin suuruinen pankkien luotonantovaltuuksien lisääminen.

Yritykset saavat Kulmunin mukaan liikkumavaraa talouteensa myös kaikkien verojen sekä työeläkemaksujen maksun lykkäämisellä. Tämän toimen vaikutus on 3–4,5 miljardia.

Lisäksi työeläkemaksun 2,6 prosentin alennus vuoden loppuun asti antaa myös väljyyttä yrityksen talouteen, Kulmuni kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös