Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen romahti

Koronaviruksen vaikutus kuluttajien tunnelmiin ei tuoreissa luvuissa näy vielä silti täysimääräisesti.

Kuluttajien luottamus Suomen taloutee heikkeni rajusti maaliskuussa. Omaan talouteen uskottiin edelleen.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa -7,1, kun se helmikuussa oli -4,5 ja tammikuussa -4,6. Viime vuoden maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon -2,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 2.–19. maaliskuuta 1 053 Suomessa asuvaa henkilöä. 

Tilastokeskuksen mukaan valtaosa vastauksista saatiin ennen maaliskuun 13. päivää eli ennen hallituksen koronaviruspandemiaan liittyviä rajoitustoimia. Koronaviruksen vaikutukset eivät siis näy todennäköisesti täysimääräisesti nyt julkistetuissa luottamusluvuissa.

Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset Suomen taloudesta heikkenivät selvästi ja aikomukset hankkia kestotavaroita vähenivät helmikuuhun verrattuna. Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta paranivat jonkin verran. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden luottamusindikaattorin osatekijät heikkenivät, lukuun ottamatta vuodessa hieman lisääntyneitä kulutusaikeita.

Maaliskuussa kuluttajien kuva omasta taloudestaan oli kaikkiaan hyvä, kun taas näkemykset rahankäytöstä olivat keskimääräiset ja Suomen talouskehityksestä synkät.

Kuluttajien näkemys työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa laski maaliskuussa heikolle tasolle. Sama päti työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien kokemaan omakohtaiseen työttömyyden uhkaan. Kuluttajahintojen odotettiin nousevan aiempaa hitaammin jatkossa.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin enää jonkin verran otollisena säästämiselle ja lainanotolle ja ei lainkaan kestotavaroiden ostamiselle. Asunnon ostoa ja lainanottoa harkitsivat kuitenkin monet maaliskuussa.

Tilastokeskus julkaisee varsinaista kyselytietoa koronapandemian talousvaikutuksista huhtikuun aikana.

Säästöpankkiryhmän ekonomisti Henna Mikkonen kommentoi Twitterissä kuluttajien tuoreita luottamuslukuja.

”Kuluttajien luottamus laski maaliskuussa, mutta ei mitenkään rytinällä. Valtaosa vastauksista kerättiin ennen hallituksen koronaviruspandemiaan liittyviä rajoitustoimia. Seuraava lukema kertoo vasta kunnolla, miten koronavirus on vaikuttanut ihmisten mielialoihin taloudesta.”, Mikkonen kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös