Sijoitusuutiset

Koronakriisi toi uusien osakesijoittajien vyöryn ja valtavan ostorallin

Maaliskuussa rikottiin osakekaupan ennätyksiä suomalaisten yksityissijoittajien aktiviteetissa.

Kuukaudesta muodostui poikkeuksellinen ostoralli. Nordnet Suomen kautta netto-ostettiin osakkeita yhteensä 210 miljoonalla eurolla, mistä osakesäästötilien osuus oli huomattava, 80 miljoonaa euroa.

Nordnetin mukaan koko Helsingin pörssin vaihto nousi vuodentakaisesta maaliskuusta 37,4 prosenttia ja kasvua kertyi helmikuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 32,9 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät nousivat 175,7 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäyntiaktiviteetti vilkastui viime kuusta 84,8 prosenttia. 

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta kauppoja toteutettiin yli 260 prosenttia viime vuoden maaliskuuta enemmän. Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta kasvua kertyi helmikuusta lähes 125 prosenttia.

Koronakriisistä aiheutunut osakkeiden kaskumarkkina aktivoi sijoittajia kautta linjan. Tilien määrällä osakkeita ostaneita asiakkaita oli arvo-osuustileillä yli kaksinkertainen määrä osakkeita myyneisiin verrattuna. Osakesäästötileillä vastaava vertailuluku oli lähes nelinkertainen osakkeita ostaneiden eduksi, arvioi Nordnet Suomen Suvi Tuppurainen.

Fortum oli Nordnetin suomalaisasiakkailla jo toista kuukautta peräkkäin netto-ostetuin osake sekä arvo-osuustileillä että osakesäästötileillä. Fortumissa houkuttelee korkea ja nykytilanteessakin ennakoitava yli kahdeksan prosentin osinkotuottoehdotus, arvioi Tuppurainen.

Analyysitalo Inderes nosti Fortumin mallisalkkuunsa. Inderesin analyytikoiden mielestä Fortumin tilanne ei ole niin synkkä, kuin mitä sijoittajat tuntuvat osakekurssin reaktioiden perusteella ajattelevan.

Analyytikoiden mukaan Fortumin pitkällä aikavälillä sähkö- ja energiamarkkinat tulevat arviomme mukaan normalisoitumaan, ja Fortumin suojaukset turvaavat tämän vuoden tulosta.

Piensijoittajien osakevalinnoissa painopiste on suuryhtiöiden osingoissa. Moni on tankannut Fortumin lisäksi Wärtsilää osakkeen laskettua Helsingin pörssin suuryhtiöistä eniten 12 kuukauden kurssihuipuista. Suhteellisen hyvin kurssitasonsa säilyttäneitä Elisaa ja Konetta nettomyytiin maaliskuun aikana, kertoo Tuppurainen.

Kommentoi
Ylös
>