Yritysuutiset

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja jättää tehtävänsä – johtajavaihdos ei ole yllätys

Uusi toimitusjohtaja Jukka Moisio löytää edestään kovia haasteita. Hille Korhonen ehti johtaa yhtiötä vain kolme vuotta.

Nokian Renkaat kertoo, että sen hallitus on nimittänyt Jukka Moision Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi alkaen keskiviikosta 27.5. alkaen. Hille Korhonen eroaa yhtiön palveluksesta toimittuaan yhtiön toimitusjohtajana vain kolmen vuoden ajan ja sitä ennen yhtiön hallituksen jäsenenä.

Jukka Moisiolla on vahva kokemus kansainvälisten yhtiöiden johtamisesta. Hänen viimeisin tehtävänsä oli Huhtamäki Oyj:n toimitusjohtajana. Tätä ennen hän oli Ahlstrom Oyj:n toimitusjohtaja.

“Jukka Moisiolla on vahva näyttö pörssiyhtiöiden menestyksekkäästä johtamisesta ja parantamisesta, ja hänen johdollaan yhtiöt ovat luoneet vahvaa taloudellista tulosta ja omistaja-arvon nousua. Hänellä on myös syvä ymmärrys Keski-Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoista, jotka ovat Nokian Renkaiden keskeiset kasvumarkkinat. Jukka Moisiolla on kokemusta ja osaamista johtaa yhtiö sen seuraavaan kehitysvaiheeseen”, kertoo Jukka Hienonen, Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja.

Hille Korhosen aika on ollut rengasyhtiölle Hienosen mukaan intensiivisten investointien vuosia, joiden aikana yhtiö on rakentanut tehtaan Yhdysvaltoihin, osana yhtiön tavoitetta kaksinkertaistaa myynti Pohjois-Amerikassa.

Viime vuodet ovat olleet Nokian Renkaille raskaita. Yhtiö on menettänyt tammikuun 2018 jälkeen yli puolet markkina-arvostaan. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuun liikevoitto jäi selvästi analyytikoiden odotuksia heikommaksi. Liikevaihto laski 280 miljoonaan euroon viime vuoden 340 miljoonasta eurosta. Liikevoitto romahti 9,0 miljoonaan euroon viime vuoden 54 miljoonasta eurosta. Tulosromahdus oli selvästi analyytikoiden konsensusennusteita rajumpi, sillä konsensus odotti liikevoiton olevan 28 miljoonaa euroa.

Toimenpiteet Venäjän jakeluketjussa olevien korkeiden varastotasojen laskemiseksi, leuto talvi ja neljänneksen loppua kohden voimistunut koronapandemia vaikuttivat negatiivisesti henkilöautonrenkaiden liikevaihtoon ja liikevoittoon.

Analyytikoiden konsensusodotus yhtiön oikaistulle osakekohtaiselle tulokselle tänä vuonna 0,57 euroa, kun se viime vuonna oli 1,8 euroa ja vuonna 2018 2,1 euroa.

Sijoittajat ovat saaneet tottua useisiin tulosvaroituksiin ja Nokian Renkaiden ilmoituksiin rengasmarkkinoiden heikkoudesta. Yhtiöllä on ollut siis vaikeuksia jo ennen koronakriisin puhkeamista.

Inderesin analyytikko Joonas Korkiakoski kuvaa Hille Korhosen kolmen vuoden aikaa rengasyhtiön toimitusjohtajana ”kaksiteräiseksi miekaksi”.

Korkiakosken mukaan yhtiö loi kasvustrategiansa toteuttamiselle ja sitä kautta tulevien vuosien arvonluonnilleen rakenteellisesti tukevaa pohjaa mittavilla investointihankkeilla. Kuitenkin auto- ja rengasmarkkinalla vallinneiden haasteiden myötä toimintaympäristö kääntyi etenkin vuoden 2019 aikana hyvin haastavaan asentoon. Tämä näkyi heikentyneen operatiivisen suoritustason ja marginaalipaineen ajamana myös osakkeen heikossa kokonaistuotossa, analyytikko toteaa.

”Tämä ja yhtiön siirtyminen viime vuosia kasvuorientoituneempaan kehitysvaiheeseen huomioiden, ei toimitusjohtajan vaihdosta voida pitää erityisen suurena yllätyksenä”, Korkiakoski toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös