Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Jenkkiosakkeet ylipainoon, eurooppalaiset alipainoon

Danske Bankin senioristrategi on sitä mieltä, että amerikkalaiset osakkeet ovat paras vaihtoehto tällä hetkellä.

Osakemarkkinat ovat elpyneet vahvasti eri puolilla maailmaa. Jenkkipörsseissä varsinkin Nasdaq on noussut selvästi rajummin kuin vaikkapa Saksan DAX-indeksi tai Helsingin pörssi.

USA on reagoinut nopeasti koronakriisiin. Se elvyttää maansa taloutta kahdella tukipaketilla, joiden suuruus on yhteensä peräti viisi biljoonaa dollaria. Lisäksi maan keskuspankki Fed on tukenut taloutta koronlaskuilla ja arvopaperien osto-ohjelmilla.

Yhdysvalloissa poliitikot ovat jälleen kerran osoittaneet pystyvänsä toimimaan tehokkaammin ja päättäväisemmin kuin kollegansa Euroopassa ja monissa muissa maissa, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto väittää pankin artikkelissaan.

Kivipelto näkeekin USA:n talouden elpyvän nopeasti, vaikka työttömyys on noussut maassa nopeasti.

”Yhdysvalloissa työmarkkinat ovat erittäin joustavat, ja voimakkaasti kasvavasta työttömyydestä huolimatta odotamme niiden sopeutuvan ja osoittautuvan tehokkaiksi maan talouden avautuessa jälleen, jolloin monet amerikkalaiset saavat suhteellisen nopeasti työnsä takaisin”, Kivipelto toteaa.

Danske Bank odottaa USA:n kasvun olevan useimpia muita alueita vauhdikkaampaa.

Kivipelto muistuttaa, että Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden rakenne poikkeaa myös hiukan monista muista markkinoista.

”Etenkin IT-ala on siellä vahva, ja siltä odotamme yhä paljon. Koronakriisi on jossakin määrin myös vahvistanut toimialaa, sillä se on lisännyt yrityksissä tarvetta teknologisille ratkaisuille, joiden avulla ne pystyvät varustautumaan vastaaviin kriiseihin tulevaisuudessa.”

Euroopassa tilanne näyttää selvästi ankeammalta. Kivipellon mukaan eurooppalaiset poliitikot eivät näytä pääsevän yksimielisyyteen toimista, jotka tukisivat kasvua Euroopassa.

”Kansallisesti on pystytty toimimaan suhteellisen jämäkästi, mutta etenkin EU:n sisällä on huomattavia erimielisyyksiä, ja muun muassa Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä ammottaa kuilu. Sen vuoksi Eurooppa toimii hitaammin ja usein tehottomammin kuin Yhdysvallat. Euroopan keskuspankki kyllä toteuttaa suuria joukkolainojen osto-ohjelmia, mutta toimet jäävät Yhdysvaltojen elvytyksestä jälkeen sekä nopeudessa, että laajuudessa.”

Danske Bank lisäsi allokaatiosuosituksissaan yhdysvaltalaisten osakkeiden ylipainotusta eurooppalaisosakkeiden kustannuksella.

”Koska myös Euroopan kasvuvauhti on Yhdysvaltoja hitaampi, kokonaisarviomme mukaan yhdysvaltalaiset osakkeet tarjoavat paremman vaihtoehdon lähitulevaisuudessa”, Kivipelto toteaa.

Korjaus: Kaisa Kivipelto ei ole Nordean senioristrategi, vaan Danske Bankin. Virhe korjattu 28.5.2020 klo 12.45.

Kommentoi
Ylös
>