Yritysuutiset

Omistussotku Afarakin ympärillä jatkuu KHO:n päätöksestä huolimatta

Ei ole lainkaan varmaa, että Afarakin suuromistaja Danko Končar saadaan pakotettua lunastamaan yhtiön osakkeet.

Finanssivalvonta velvoitti vuonna 2018 helmikuussa kroatialaisen liikemiehen ja Afarakin suuromistajan Danko Končarin sakon uhalla tekemään julkinen ostotarjous pörssiin listatusta Afarak Groupista. Finanssivalvonnan määräyksessä osakkeet pitää lunastaa 2,5 euron kappalehintaan. Končar oli Afarak Groupin eli entisen Ruukki Groupin entinen toimitusjohtaja.

Končar on hallinnoinut yhdessä lähipiirinsä kanssa selvästi yli 30 prosenttia Afarakin osakkeista, kertoo Finanssivalvonta. Ylen MOT-ohjelma paljasti syksyllä 2017, että Končar on käyttänyt enimmillään noin 70 prosentin omistajavaltaa yhtiössä.

Mikäli osakkeenomistajalla on yksin tai yhdessä lähipiirinsä kanssa yli 30 prosentin osuus yhtiöstä, on Suomen pörssilainsäädännön mukaan lopuistakin osakkeista tehtävä ostotarjous.

Menettelyllä halutaan turvata pienosakkaiden oikeudet pörssiyhtiössä.

Končar valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen maaliskuussa 2019. Hallinto-oikeuden mukaan Končarin määräysvalta yhtiön sekä hänen lähipiirinsä omistusosuus Afarakissa ylitti ostotarjousvelvollisuusrajan eli kolme kymmenesosaa marraskuussa 2009.

Tällä viikolla korkein hallinto-oikeus on antanut kaksi päätöstä Finanssivalvonnan 7.10.2018 antamaan päätökseen liittyvässä asiassa. Korkein hallinto-oikeus ei antanut asiassa valituslupia. Yhtiön tietoon päätös tuli perjantaina, jolloin yhtiö myös julkisti asiasta tiedotteen.

Finanssivalvonta on määrännyt hänelle aiemmin yhteensä 110 miljoonaa euron uhkasakot. Lisäksi Finanssivalvonta määräsi Afarak Groupille 1,45 miljoonan euron seuraamusmaksun sisäpiiritiedon julkistamiseen ja sisäpiiriluettelon pitämiseen liittyvistä laiminlyönneistä.

Afarakin osake on ollut rajussa nousussa 25.huhtikuuta julkistetun korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen. Osake pomppasi nopeasti alle 0,3 eurosta yli 0,6 euroon, mutta laski sitten yhtä nopeasti 0,38 euroon

Syy kurssinousuun ja rajuun hintavaihteluun on selvä: sijoittajat lyövät vetoaja spekuloivat sillä, joutuuko Končar lunastamaan Afarakin osakkeet 2,5 euron hinnalla. Mikäli Afarakin suuromistaja todellakin taipuisi korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen, olisi se lottovoitto yhtiön muille omistajille.

Afarakin osakekurssi ei ole kuitenkaan kivunnut lähellekään tuota 2,5 euron lunastushinta. Mitä se kertoo?

Se kertoo sen, etteivät sijoittajat pidä lainkaan varmana, että Končar tulee lunastamaan osakkeet.

Ylen mukaan Končarin yhtiöt toimivat useissa veroparatiiseissa ja niiden todellisia omistajia voi olla vaikeaa tai lähes mahdotonta jäljittää. Siksi finanssivalvonnan uhkasakon maksuunpanon toimeenpano voi osoittautua hyvin hankalaksi ja pitkäksi prosessiksi.

Finanssivalvonta on laittanut uhkasakon maksamisesta täytäntöönpanomääräyksen Helsingin ulosottovirastolle. Mikäli Končar ei noudata velvoitetta tehdä ostotarjous Afarakin osakkeita, voi finanssivalvonta määrätä uhkasakkoja lisää.

Kaiken lisäksi joukko yksityissijoittajia jätti joulukuussa 2018 kanteen Helsingin käräjäoikeuteen, jossa he hakevat 70 miljoonan korvauksia Nordealta lunastusvelvollisuuden salaamisesta.

Piensijoittajien mielestä Nordea on pimittänyt tietoja Končarin todellisista omistuksista sekä määräysvallasta Afarakissa. Pienosakkaat epäilevät Nordean laiminlyöneen velvollisuutensa ilmoittaa Končarin epäilyttävistä toimista Finanssivalvonnalle. Nordea on kiistänyt väitteet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös