Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Rumin tuloslasku sitten finanssikriisin – ja vielä rumempaa on luvassa

Toisen vuosineljänneksen tulosennusteita on laskettu huhtikuussa enemmän koskaan aiemmin sitten it-kuplan.

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi alkaa lähennellä loppuaan. Pörssiyhtiöiden tuloskasvu on ollut heikointa finanssikriisin jälkeen, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Vielä ankeampia tuloslukuja on luvassa.

”Nämä luvut ovat lähes varmasti reilusti rumempia toisella neljänneksellä, kun talouden rattaisiin on lyöty kapuloita koronaviruksen leviämisen estämiseksi maaliskuun loppupuolelta alkaen. Ei siis ihme, että toisen neljänneksen ennusteita on laskettu huhtikuun aikana enemmän kuin yhdenkään neljänneksen ensimmäisenä kuukautena sitten IT-kuplan. Näitä ennusteita luultavasti joudutaan edelleen ruuvaamaan alaspäin”, Saari toteaa.

Tosin tammi-maaliskuun luvut eivät olleet niin huonoja kuin analyytikot olivat odottaneet. Ennusteet on jälleen kerran ylitetty, vaikkakin melko kapealla kaulalla, Saari toteaa.

Odotuksiin verrattuna rahoitusala on ollut selvästi heikoimmin suoriutunut toimiala tuloskaudella. Saaren mukaan pankit ovat joutuneet kirjaamaan odotettuja luottotappioita paljon etupainotteisemmin kuin aiemmin uusien kirjanpitosäännösten myötä.

Finanssisektoria lukuun ottamatta yhdysvaltalaisyhtiöt ovat päässeet lähemmäs tyypillistä 70 – 75 prosentin ennusteylitysosuutta.

Saaren mukaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä finanssialaa rumempia kasvulukuja nähtiin vain ei-välttämättömiä kulutustavaroita ja -palveluja myyvillä yrityksillä. Niiden tulokset tippuivat Yhdysvalloissakin 40 prosenttia, mikä oli kuitenkin odotettua, sillä kyseisen toimialan pitäisikin olla kovimpien kärsijöiden joukossa.

Tuloskauden onnistujia löytyy pääanalyytikon mukaan taas teknologia-, terveydenhuolto-, päivittäistavara- ja yhdyskuntapalvelualoilta.

Osakemarkkinoiden elpyminen maaliskuun pohjilta johtuu Saaren mukaan siitä, että markkinat odottavat tulospudotusten loiventuvan jo tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

”Jos talouksia vähitellen avataan lähikuukausina, näin luultavasti käykin. Nykytasoilta myös elpymistahdilla alkaa olla aiempaa enemmän merkitystä. Liian hidas tuloselpyminen tämän vuoden loppupuolella ja ensi vuonna lisäisi taas merkittävämmin markkinaheiluntaa.”

Tuloksiin ja kurssitasoihin liittyvät riskit ja mahdollisuudet sijoittajan näkökulmasta puoltavat Saaren mukaan sijoitussuunnitelman mukaista peruspainoa osakkeissa.

Nordea suosittelee tällä hetkellä edelleen ylipainoa Pohjois-Amerikan osakkeille, koska alueen talous- ja tulosnäkymät ovat pidemmässä juoksussa muita vakaammat ja maan teknologia- ja lääkeyhtiöt ovat hyvässä asemassa jatkoa ajatellen. Japani sen sijaan on pankin allokaatiosuosituksissa alipainossa haastavan talouskuvan ja mittavampien tuotantoketjuun liittyvien riskien takia.

Länsi-Euroopan, Suomen ja kehittyvien markkinoiden osakemarkkinat ovat Nordean suosituksissa peruspainossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös