Starttirahan myöntämistä koskevaa väliaikaisen lainsäädäntömuutoksen voimassaoloa jatketaan vuoden 2020 loppuun asti.
Lainsäädäntömuutoksen jatko tulee voimaan heinäkuun alusta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.
Starttirahan enimmäiskestoa pidennettiin tämän vuoden toukokuun alusta alkaen väliaikaisesti 12 kuukaudesta 18 kuukauteen. Lakimuutoksella on turvattu starttirahaa saavien yrittäjien mahdollisuutta yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen koronapandemiasta huolimatta.
Ministeriön mukaan enimmäiskeston pidennyksen voimassaoloa jatketaan vuoden 2021 loppuun asti. Starttirahaa voidaan siten myöntää yhteensä enintään 18 kuukauden ajalle, kun starttirahakausi on alkanut vuoden 2020 loppuun mennessä.
Myös starttirahan maksamista koskevan väliaikaisen asetusmuutoksen voimassaoloa pidennetään.
Starttirahaa voidaan maksaa 31.12.2020 saakka niiltä päiviltä, joina yrittäjä työskentelee yrityksessään, sekä niiltä päiviltä, jolloin toiminta on keskeytyneenä koronapandemiasta johtuen. Jos starttirahan saajan olisi mahdollista harjoittaa toimintaa esimerkiksi joinakin päivinä viikossa, vaikka työtä ei epidemiasta johtuen olisi kokoaikaisesti, starttirahaa maksetaan myös niiltä päiviltä, jolloin yrittäjä ei työskentele yrityksessään.
Muutokset ovat osa hallituksen koronapandemiaan liittyviä toimia. Muutosten taustalla on työmarkkinakeskusjärjestöjen ehdotus työlainsäädännön ja työttömyysturvalainsäädännön väliaikaisten muutosten voimassaolon jatkamisesta.
Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää starttirahaa päätoimisen yritystoiminannan aloittavalle henkilöasiakkaalle. Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan käynnistämis- ja vakiinnuttamisvaiheessa.
Starttirahaa voit saada työtön työnhakija, kokopäiväiseksi yrittäjäksi siirtynyt henkilö tai sivutoiminen yrittäjä, joka laajentaa yritystoimintaa päätoimiseksi.
TE-toimisto myöntää starttirahan vasta, kun on selvittänyt, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä.
Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa päätoiminen yrittäjyys, riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan, tarpeellisuus toimeentulon kannalta sekä yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.