Asunnot ja kiinteistöt

Kansanedustaja: ASP-lainan enimmäismäärää on korotettava

Kansanedustaja Pia Kauma haluaa muutoksia suositun ASP-korkotukilainan ehtoihin.

ASP-säästäminen on nuorille suunnattu ensiasunnon säästämiskeino. Se on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa.

ASP-korkotukilainan etuja ovat veroton korko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi sekä maksuton valtiontakaus.

ASP-tilin voidaan avata missä tahansa pankissa, kunhan tilin avaaja on 15-39-vuotias, eikä tämä ole omistanut vielä vähintään 50 prosenttia mistään asunnosta. Ennen säästämisen aloittamista pankin kanssa pitää tehdä ASP-sopimus.

Asunnon hankintahinnasta pitää säästää vähintään 10 prosenttia eli niin sanottu omasäästöosuus, jonka jälkeen pankki voi myöntää ASP-lainan. ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Pankki maksaa ASP-tilille yhden prosentin vuotuista talletuskorkoa. Lisäksi ASP-säästäjä saa 2–4 prosentin lisäkoron, kun hän on saavuttanut säästötavoitteen ja hankkinut asunnon.

Matala korkotaso kannustaa ihmisiä avaamaan ASP-tilejä. Lisäksi oma asunto on ollut perinteisesti keskeinen osa suomalaisten varallisuutta, mikä varmasti näkyy ASP-tilien avaamisen suosiossa. Muita ASP-säästämisen etuja ovat ilmainen valtiontakaus lainalle, sekä maksuton valtion korkotuki lainalle kymmenen ensimmäisen vuoden ajalle.

ASP-lainan enimmäismäärä on tällä hetkellä Helsingissä 180 000 euroa, pääkaupunkiseudulla 145 000 euroa ja muualla Suomessa 115 000 euroa.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman mielestä enimmäismäärä on liian alhainen. Kauman perustelu on yksinkertainen.

”Ongelma on kuitenkin se, että näillä lainamäärillä ei enää saa asuntoa. Tilastokeskuksen mukaan yksiöstä joutuu maksamaan Helsingissä jo keskimäärin 207 500 euroa ja kaksiosta yli 246 000 euroa. Espoo, Vantaa ja Kauniainen eivät nekään jää kauaksi tästä hintatasosta. Kasvukeskuksissa, kuten Turussa ja Tampereella, kehitys on samansuuntainen”, Kauma kertoo Uuden Suomen Blogissaan.

Jos mieluinen asunto löytyy ja enimmäisrajat tulevat vastaan, ASP-lainanottaja ratkaisee Kauman mukaan nykyisessä tilanteessa ongelman siten, että hän ottaa loppusummalle lisälainaa tai tavallista asuntolainaa, jos saa.

Lisälainoissa vaaditaan usein kuitenkin lisävakuuksia, eivätkä ehdot ole yhtä hyvät, Kauma muistuttaa.

Kansanedustaja haluaa reippaita korotuksia ASP-lainojen enimmäismääriin.

”ASP-lainojen enimmäismääriä korotettiin viimeksi vuonna 2014, joten nyt olisi jo aika tarkistaa niitä ylöspäin. Helsingissä enimmäismäärä voisi hyvin olla jo 240 000 euroa ja muualla pääkaupunkiseudulla 200 000 euroa. Enimmäismäärien tasoa tulisi tarkastella määräajoin, esimerkiksi kahden vuoden välein.”

Kansanedustaja muistuttaa, että ensiasunnon ostajien ikä on koko ajan noussut. Samalla myös yhä useampi yksiö tai kaksio päätyy asuntosijoittajille.

”Tilannetta ei pidä entisestään vääristää liian tiukalla lainasääntelyllä. Aivan ensimmäiseksi pitää nostaa ASP-lainojen enimmäismäärät todellisuutta vastaavalle tasolle”, Kauma toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös