Talouden trendit

Keskuspankki noussut Japanin suurimmaksi osakkeenomistajaksi

Japanin keskuspankki omistaa japanilaisten pörssiyhtiöiden osakkeita jo yli 400 miljardilla dollarilla.

Japanin keskuspankki on elvyttänyt maan taloutta ostamalla pörssinoteerattujen indeksirahastoja eli ETF:iä massiivisilla panostuksilla. NLI Research -yhtiön osakestrategi Shingo Ide kertoo uutistoimisto Bloombergille, että Keskuspankin osakeportfolio on indeksisijoitusten kautta noussut 45,1 biljoonaan jeniin eli 434 miljardiin dollariin marraskuussa.

Keskuspankin osakeomistus on noussut nopeasti vuoden 2016 jälkeen. Tuolloin sen omistus oli vielä alle 10 biljoonaa jeniä.

Japanin keskuspankin osakeomistukset alkoivat vuonna 2010. Keskuspankki kiihdytti osakkeiden osto-ohjelmaansa tänä vuonna, kun koronakriisi sai osakemarkkinat sukeltamaan. Keskuspankki kertoi viime maaliskuussa, että se pystyisi ostamaan tänä vuonna 12 biljoonan jenin arvosta indeksiosuusrahastoja, mikä oli kaksinkertainen sen vuositavoitteeseen verrattuna.

Japanin keskuspankki ei ole vielä kertaakaan kotiuttanut voittojaan osakesijoituksistaan, vaan on vain ostanut niitä lisää ETF:ien kautta.

Summa ylittää tähän asti suurimman yksittäisen omistajan, Japanin valtion eläkesijoitusrahaston (GPIF) omistuksen arvon. Eläkesijoitusrahaston omistukset olivat viime kuussa 44,8 biljoonaa jeniä.

Eläkesijoitusrahasto laajensi osakeomistuksiaan vuonna 2014, jolloin se kaksinkertaisti allokaatiotavoitteensa japanilaisosakkeissa 25 prosenttiin. Rahaston tavoitteena oli nostaa sijoitusportfolion tuottoa riskiä nostamalla.

Kahden julkisen instituution suuri omistuspotti japanilaisyhtiöistä herättää pelkoja osakkeiden hinnoitteluvirheistä, toteaa Fukoku Capital Management -yhtiön toimitusjohtaja Satoshi Okumoto Bloombergille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös