Raaka-aineet

Wallstreetbets-ryhmän uusi hyökkäyskohde on hopea – Sotkamo Silverin osake raketoi

Sotkamo Silverin osakekurssi.

Meemisijoittajat iskivät nyt kyntensä hopearahastoon.

Hopean hinta lähti torstaina rajuun nousuun ja on nyt kivunnut jo lähes 19 prosenttia. Nopeasti lähteneelle hinnannousulle löytyy uutistoimisto Bloombergin mukaan sama selitys kuin GameStop-osakkeen kurssirallista. Redditin wallstreetbets-ryhmä lähti myllyttämään hopeaostoja.

Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Kyse on siis sijoitushypetyksestä, uhkapelaamisesta, pikavoittojen tavoittelusta ja joukkovoiman hyödyntämisestä.

Toissa viikonloppuna ryhmä löysi yllättäen Nokian. Tuolloin Redditissä alkoi ilmestyä pohdintoja, analyyseja ja kommentteja Nokiasta ja sen markkinoista.

Nokian vaihto on yli neljä kertaa Gamestopia suurempi, mutta siitä huolimatta ryhmä onnistui saamaan vedonlyöjät liikkeelle. Nokian osake kipusi maanantaina 15 prosenttia Yhdysvalloissa.

Viime viikonloppuna meemisijoittajien kohteena oli siis hopeasijoittaminen.

Yhdessä ryhmän keskustelunavauksessa todettiin, että hopea on ”suurin shortti maailmassa” ja kirjoittaja kehotti ostamaan iSharesin etf:ää. Kirjoittajan mielestä hopeaan kohdistuu nyt kasvava ja massiivinen kysyntä johtuen dollarin ja muiden fiat-rahojen inflaatiopeloista sekä hopean kysynnästä teollisuudessa. Rahastoyhtiö Blackrockin hopean hintaa seuraavaan iShares Silver Trust -etf:ään sijoitettiin perjantaina nettomääräisesti ennätykselliset 944 miljoonaa dollaria.

WallStreetbets-yhteisön tavoitteena väitetään olleen saada aikaiseksi samanlainen short squeeze -ilmiö, kuin mitä tapahtui GameStopin tapauksessa.

Maanantaina Reddit-yhteisössä julkaistiin kuitenkin postauksia, joissa jyrkästi kiellettiin hopean hinnannousun johtuneen yhteisön kampanjoinnista.

Kun piensijoittajat ovat onnistuneet nostattamaan lyhyeksi myytyjen osakkeiden hintoja, syntyy hedgerahastoille ongelma: tappiopotentiaali on käytännössä rajaton, jos hinta lähteekin nousuun. Reddit-hypetuksen vuoksi hedgerahastot ovat joutuneet ostamaan pakosta lyhyeksi myymiään osakkeita. Tämä short squeeze -ilmiö on sitten vahvistanut osakkeen nousupainetta entisestään.

Kun kohteena on hopea, ei vastapuolella ole kuitenkaan hedgerahastot vaan pankit.

Olipa syy hopean hinnannousuun mikä tahansa, näkyi se Helsingin pörssissä Sotkamo Silver -yhtiön kurssinousuna. Osake on noin kello 11.25 maanantaina nousussa peräti 27 prosenttia. Myös useiden australialaisten kaivosyhtiöiden osakkeet nousivat tuntuvasti maanantaina.

Sotkamo Silverillä on Hopeakaivos Sotkamossa. Kaivos aloitti tuotantonsa maaliskuussa 2019 ja se tuottaa hopeaa, kultaa, sinkkiä ja lyijyä rikasteissa, jotka myydään sulatolle. Yhtiö omistaa suoraan ja tytäryhtiönsä Sotkamo Silver Oy:n kautta malminetsintäoikeuksia mineraaliesiintymiin sekä Suomessa että Norjassa.

Hopean hinta nousi elokuussa korkeimman tasonsa seitsemään vuoteen, heinäkuun puolivälissä alkaneen nopean nousun jälkeen. Hopean hinta oli viime elokuussa kaksinkertainen maaliskuun puolivälin hintaan verrattuna, Sotkamo Silverin toimitusjohtaja Erkki Kuronen kertoi.

Arvometallien hinnoilla on iso merkitys Sotkamo Silverin kannalta.

“Hinnan nousu vaikutti vuosineljänneksen tulokseen ja saavutimme ennätyksellinen 130 MSEK liikevaihdon. Toisen ja kolmannen vuosineljänneksen myynti havainnollistaa metallien hintamuutosten vaikutusta yhtiön tulokseen. Hopean ja kullan lopullisen myyntihinnan määrittäminen kaksi kuukautta toimituksen jälkeen lisää metallien hintamuutosten positiivista tai negatiivista vaikutusta sekä liikevaihtoon että kannattavuuteen”, Kuronen totesi.

Artikkelia täydennetty 2.1.2021 kello 22.00.

6 kommenttia

6 kommenttia

  1. JPiisine

    1.2.2021 at 13:00

    Suosittelen, että käyt nopsaan ko. Reddit-ryhmässä. Sen jälkeen voitkin pyyhkiä tämän artikkelin ja kirjoittaa uusiksi. #uutisankka

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös