Markkinakommentit

Miksi markkinat eivät säikähtäneet yllätyksellisistä inflaatiolukemista?

inflaatio pohjainflaatio USA talous hinnat kuluttajahinnat

Kuluttajahinnat nousivat Yhdysvalloissa kesäkuussa enemmän kuin kertaakaan 13 vuoteen. Markkinoita se ei näytä huolettavan.

Sijoittajat ja sijoitusammattilaiset ovat tämän vuoden aikana kiinnittäneet erityistä huomiota Yhdysvaltojen kuluttajahintojen kehitykseen. Inflaation kiihtyminen herättää epävarmuutta, koska USA:n talouden pelätään ylikuumentuvan massiivisten elvytyspakettien ja keskuspankin pitkään jatkuneen löysän rahapolitiikan vuoksi.

Kuluttajahinnat nousivatkin kesäkuussa ekonomistien odotuksia enemmän korkeimmilleen 13 vuoteen.

Vuositasolla kuluttajahintojen nousu kiihtyi kesäkuussa 5,4 prosenttiin, kun toukokuussa hintojen vuosinousu oli 5,0 prosenttia.

Inflaatio yllätti myös selvästi ekonomistien konsensusennusteen, joka oli 4,9 prosenttia. Ruoan ja energian hintojen vaikutukset poisjättävä pohjainflaatio oli kesäkuussa 4,5 prosenttia.

Inflaation nopea kiihtyminen herättää huolta, että tilanne karkaa hintavakautta säätelevän keskuspankin käsistä.

Kesäkuun kuluttajahintalukemien tarkempi analyysi osoittaa kuitenkin, ettei syytä huoleen ole. Näin ajattelee ainakin Jamie Cox, Harris Financial Groupin osakas.

Coxin mukaan merkittävä tekijä hintanousun taustalla on yksittäinen tuoteryhmä: käytetyt autot.

”Kuluttajahintaindeksiluvuilla on varmasti shokkiarvo; Kuitenkin kun huomataan, että kolmannes noususta tulee käytettyjen autojen hinnoista, inflaatiokehityksen väliaikainen kuva tulee selvemmäksi”, Cox kertoo CNBC-uutiskanavan haastattelussa.

Käytettyjen autojen hinnat nousivat 10 prosenttia kesäkuussa toukokuuhun verrattuna ja peräti 45 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana.

Coxin tavoin arvostetun BMO Capital Markets -tutkimusyhtiön johtaja Ian Lyngen ei ole huolissaan inflaatiokehityksestä. Hän kertoo CNBC-sivustolle, etteivät hinnat ole laajasti nousussa eri toimialoilla.

Myöskään markkinat eivät säikähtäneet kesäkuun kuluttajahintaluvuista.

USA:n 10-vuoden velkakirjan korko kyllä nousi 1,36 prosentista 1,42 prosenttiin, mutta nousu oli tiistaina maltillinen. Myös keskeisissä osakeindekseissä ei tapahtunut rajuja liikkeitä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös