Kasvuosakkeet

Kiinalainen sähköautovalmistaja Xpeng haastaa Teslan rajuun hintakilpailuun

Xpeng on noussut analyytikoiden suosikiksi. Yhtiö kasvaa ryminällä.

Sähköautomarkkinoilla Kiina, maailman väkirikkain maa, on noussut tärkeäksi markkinaksi, josta kaikki suuret sähköautomerkit hakevat kovaa markkinaosuutta. Esimerkiksi Teslan sähköautoista joka neljäs myydään Kiinassa.

Tesla on kohdannut vaikeuksia Kiinan markkinoilla, kun yhtiö joutui kutsumaan yli 285 000 Model 3 ja Model Y -mallejaan korjattavaksi Kiinassa. Korjauskutsu johtui siitä, kun tutkimuksessa oli havaittu ongelmia autojen tietokoneohjelmistossa. Kuljettajat ovat voineet aktivoida vakionopeuden vahingossa, jolloin se on saattanut saada auton kiihdyttämään yhtäkkisesti.

Kiinanlainen sähköautovalmistaja Xpeng aikoo nyt haastaa Teslan Kiinan markkinoilla uudella P5 Sedan -mallillaan, kertoo CNCB-uutissivusto. Xpeng painaa uuden sähköautomallin hinnan niinkin alas kuin 160 000 yuaniin mikä on 20 800 euroa.

Xpengin ilmoitus P5-mallin hinnasta tuli vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun Tesla lanseerasi halvemman version sen Model Y SUV-mallistaan. Teslan Model Y:n hinta alkaa 276 000 dollarista eli hieman alle 35 900 euroa.

Xpeng tarjoaa siis halvimman sähköautonsa selvästi Teslan halvimpaa mallia edullisemmin. Kiinalaisyhtiö hakee siis aggressiivisesti markkinaosuutta hinnalla Kiinan nopeasti kasvavilla sähköautomarkkinoilla.

P5-mallista löytyy kuusi eri versiota ja hinnat vaihtelevat 160 000 ja 230 000 yuanin välillä.

Kiinalaisen sähköautovalmistajan kasvu on huikean nopeaa. Xpeng toimitti toisella vuosineljänneksellä 17 400 autoa, mikä on lähes 440 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Yhtiö uskoo, että P5 auttaa sitä kasvattamaan myyntiään uudessa hintaluokassa.

Xpeng on listattuna New Yorkin pörssiin. Tässä kuussa yhtiö listautui myös Hong Kongin pörssiin ja keräsi listautumisannissa 14 miljardia dollaria pääomaa.

Analyytikot odottavat Xpengiltä kovaa liikevaihdon ja tuloksen kasvua.

Viime vuonna Xpengin liikevaihto oli 5,8 miljardia yuania, mutta tälle vuodelle analyytikoiden konsensusodotus on peräti 14,8 miljardia yuania. Ensi vuodelle odotuksissa on jo 27 miljardin yuanin liikevaihto.

Yhtiö teki viime vuonna vajaan 3,3 miljardin yuanin liiketappion ja tänä vuonna analyytikot odottavat liiketappion nousevan kasvusta huolimatta vajaaseen 4,4 miljardiin yuaniin.                  

14 analyytikosta seitsemän antaa Xpengin osakkeelle ostosuosituksen, viiden suositus on lisää ja kahden suositus on pidä. Vähennä tai myy suosituksia ei anna yksikään analyytikko.

Kommentoi
Ylös
>