Kasvuosakkeet

Kurssiraketti Tesla kiinnostaa suomalaissijoittajiakin, mutta onko osake jo liian kallis?

Tesla on jo arvokkaampi kuin muut autovalmistajat yhteensä, vaikka sen markkinaosuus on häviävän pieni.

Koronavuosi näkyi osakesijoittamisessa laajasti, kertoo Danske Bank tiedotteessaan. Maaliskuun markkinapudotus lisäsi myyntejä, mutta vaihdetuimpien osakkeiden listalle nousi useita koronaan liittyviä osakkeita. Yhdysvaltojen osuus kaupankäynnistä kolminkertaistui.

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupankäynnissä viime vuonna Yhdysvaltojen ja Saksan markkinoilta suosituimpien osakkeiden listoille nousi useita yhtiöitä, jotka ovat mukana koronan vastaisessa taistelussa. Rokotetta kehittävä Moderna oli Yhdysvaltojen markkinoilla kolmanneksi netto-ostetuin osake ja Saksan markkinoilla kärjessä olivat lääkeyhtiöt Bauer ja Pfizer.

”Osakemarkkinat elivät voimakkaasti viime vuonna. Maaliskuussa markkinat säikähtivät koronaa, ja kurssit laskivat voimakkaasti. Kurssien nouseminen kuitenkin lisäsi kiinnostusta sijoittamiseen. Piensijoittajat ovat pyrkineet etsimään salkkuihinsa nyt myös osakkeita, jotka voivat nousta koronan myötä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Yhdysvaltojen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupankäynnistä kolminkertaistui viime vuonna vuodesta 2019 7,5 prosenttiin. Samalla Suomen osuus laski noin 82 prosenttiin.

”Yhdysvaltojen osuus on kasvanut trendinomaisesti. Tätä voi kasvattaa Danske Bankin osakekaupan hinnoittelu, jossa kaikki markkinat ovat samanhintaisia. Joka tapauksessa maantieteellinen hajauttaminen on järkevää”, Kemppainen sanoo.

Kaikista osakkeista kärkeen nousi energiayhtiö Fortum, joka oli sekä vaihdetuin että netto-ostetuin osake. Suomalaisten osakkeiden netto-ostetuimpien listalle nousi osinko-osakkeita, mutta myös lentoyhtiö Finnair, jota korona on kurittanut lentojen peruuntumisen myötä.

Vaihdetuin ulkomaalainen osake viime vuonna oli sähköautoistaan tunnettu Tesla, jonka osake vahvistui vuoden aikana reippaasti. Suurin osa Tesla-kaupoista tehtiin loppuvuodesta, jolloin osake oli jo noussut voimakkaasti. Tesla-kaupoissa painottuivat kuitenkin myynnit.

Teslan osake on noussut viimeisen vuoden aikana yli 810 prosenttia, ja sen markkina-arvoon noussut jo yli 800 miljardiin dollariin. Helsingin Sanomien mukaan sähköautovalmistaja on noussut jo arvokkaammaksi kuin perinteiset autovalmistajat Toyota, Volkswagen, Daimler, Ford, Honda, BMW, GM, Fiat, Hyundai ja kiinalainen SAIC yhteensä.

Teslan markkina-arvon huimasta noususta tekee vieläkin ällistyttävämpää se tosiasia, että yhtiö myi viime vuonna vain reilusti alle prosentin maailmassa myydyistä autoista. Yhtiön arvo perustuu siis erittäin paljon odotuksiin tulevasta menestyksestä.

Vahvasti odotuksiin painottuva arvo näkyy myös Teslan arvostuskertoimissa. Kuluvan vuoden 3,1 dollarin osakekohtaisen tuloksen konsensusennusteella Teslan P/E-kerroin on yli 260x. Tasepohjainen kerroin P/B-on jo lähes 32x.

Nordnet Pankin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi Taloussanomille Teslan korkeaa arvostustasoa. Hänen mukaansa se, että yhtiön arvonmääritystä joudutaan perustelemaan muilla kuin perinteisillä tunnusluvuilla, kuulostaa paluulta 90-luvun lopun it-huumaan.

Oksaharjun mukaan Tesla on matemaattisestikin ajateltuna selvästi kohonneen riskin osake verrattuna vaikka perinteisiin kotimaisin suuryhtiöihin, joiden arvosta niiden nykyinen omaisuus ja tuloksentekokyky perustelevat valtaosan.

GLJ Research -yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Gordon Johnson kertoo Yahoo Finance Live -haastattelussa joulukuussa, että Teslan korkea arvostustaso ei tule kestämään, koska useat tekijät tulevat painamaan osaketta alaspäin.

Toisaalta: huolimatta koronakriisin tuomasta epävarmuudesta, Tesla löi pöytään vakuuttavat vapaan kassavirran luvut viime vuoden kolmannella vuosineljäneksellä. Yhtiön vapaa kassavirta nousi peräti 276 prosenttia viime vuoden kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna. Teslan kolmannen vuosineljänneksen kassavirta nousi lähes miljardin dollarin verran edellisestä vuosineljänneksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös