Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistökauppoja tehdään vilkkaasti, mutta mökkikauppa hiljenemässä

omakotitalo talo talokauppa asunto asuminen
Lähde: Maanmittauslaitos.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan kiinteistökauppa on tammi-heinäkuun aikana vilkastunut reippaasti, mutta mökkikauppa ei kasva enää viime vuoden malliin.

Maanmittauslaitoksen kiinteistökaupan tilastot sisältävät omakotitalojen, mökkien, rakentamattomien tonttien, metsien ja peltojen kaupat. Tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin 43 700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Rahaa hankintoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Vuosi Lukumäärä Kauppasumma, €
201935 1804 783 527 000
202038 0184 706 279 000
202143 7466 303 566 000

Viime vuonna rajusti vilkastunut mökkikauppa osoittaa kuitenkin hiljenemisen merkkejä.

”Tänä vuonna mökkikauppa on kääntynyt hieman laskuun huimista kaupan määristä vuonna 2020”, kertoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Mökkikauppaa on tehty noin kuusi prosenttia vähemmän tammi-heinäkuussa 2021 kuin tammi-heinäkuussa 2020. Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi huimat 50 prosenttia tammi-heinäkuussa 2020 vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Toppisen mukaan kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä. Kauppamäärien kuuden prosentin lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi, Toppinen arvelee.

Maanmittauslaitoksen mukaan mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, joka on 8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Runsas kysyntä on luonnollisesti nostanut hintaa.

Vaikka mökkikauppa käy yhä vilkkaana mökin hinnoittelussa kannattaa kuitenkin olla realisti, Toppinen muistuttaa. Hänen mukaansa mökkien hinnat vaihtelevat hyvin paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan.

Toppisen vinkkinä mökin ostajille on kiertää useita kohteita, jotta muodostuu kuva tarjonnasta ja omista tarpeista. Kysyntä painottuu kohtuuetäisyydelle kasvavista suurista kaupungeista ja isojen vesistöjen rannoille.

Omakotitalokauppa sai vauhtia korona-ajan jatkumisesta

Viime vuoden alkupuolen tilanteesta uutisoitiin, että korona hyydytti omakotitalokaupan. Maanmittauslaitoksen mukaan vuoden 2020 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana koko Suomen alueella tehtiin noin 8 000 omakotitalokauppaa ja tämä vuonna noin 10 000 kauppaa, joka noin 27 prosenttia enemmän. Keskihinta nousi 167 000 euroon eli noin 8 prosenttia.

Tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin 403 yli kahden hehtaarin kiinteistön peltokauppaa, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin vuoden 2020 vastaavalla ajanjaksolla. Eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Tammi-heinäkuussa 2021 Suomen peltokauppojen mediaanihinta oli noin 8 600 euroa hehtaarilta, mikä on 3 prosenttia enemmän kuin tammi-heinäkuussa 2020.

”Kalleinta pelto oli Satakunnan ja Pohjanmaan maakunnissa: yli 11 500 euroa hehtaarilta. Halvinta pelto oli Kainuussa: keskimäärin 2 100 euroa hehtaarilta”, kertoo pelto- ja metsäkauppojen tilastot kauppahintarekisteristä koonnut johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Tarkempaa analyysiä peltokaupoista ei tässä vaiheessa kannata tehdä, sillä pelkkää peltoa sisältäviä peltokauppoja on tehty useassa maakunnassa tarkastelun kannalta liian vähän.

Metsätilakauppa jatkuu vilkkaana

Metsätilakauppoja – joissa kaupan kohde on yli 2 hehtaaria – solmittiin tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 9 prosenttia enemmän kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna: 2 755 kappaletta. Eniten metsäkauppoja solmittiin Pohjois-Pohjanmaalla (387 kappaletta; -3 %), Maanmittauslaitos kertoo.

”Metsäkauppa vilkastui eniten Pohjois-Karjalassa, jossa kasvuprosentti oli 33”, kertoo Esa Ärölä.

Metsätilakauppojen mediaanihinta oli noin 3150 euroa hehtaarilta. Hintataso nousi 8 prosenttia verrattuna viime vuoden alkupuoleen. Satakunnassa mediaanihinta nousi noin 25 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikajaksoon verrattuna ja Uudellamaalla hinta puolestaan laski 7 prosenttia.

Kalleinta metsä oli Varsinais-Suomessa, mediaanihinnan ollessa 5 500 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 1100 euroa hehtaarilta.

Lue myös tämä: Asuntoammattilainen: Merkittäviä muutoksia asuntomarkkinoiden rakenteessa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös