Sijoitusuutiset

Helsingin yliopisto hallinnoi menestyksellä 600 miljoonan euron sijoitussalkkua

Yliopiston muhkea arvopaperisalkku on tuottanut erinomaisesti sen jälkeen, kun yliopisto siirtyi uuteen sijoituspolitiikkaan.

Helsingin yliopisto hallinnoi peräti 600 miljoonan euron arvoperisalkkua. Yliopiston sijoitustoiminta kehittyi vahvasti tammi-kesäkuussa 2021, kun arvopaperisalkku tuotti puolen vuoden aikana 16,0 prosenttia.

Vastaavaa riskitasoa heijastavan vertailuindeksin tuotto oli selvästi alhaisempi, 10,3 prosenttia.

Yliopiston mukaan sen vahvaa tuottoa tukivat sekä globaalien osakemarkkinoiden myönteinen kehitys että erityisesti listaamattoman Mobidiag-yhtiön myynti Yhdysvaltoihin.

Puolen vuoden sijoitussalkun tuottokehitys on liian lyhyt sen arvioimiseksi, kuinka onnistunutta yliopiston salkunhoito on ollut. Kuitenkin myös pitemmällä aikavälillä Helsingin yliopisto näyttää onnistuneen sijoituksissaan.

Vuonna 2019 Helsingin yliopisto siirtyi uuteen sijoituspolitiikkaan, johon kuuluu muun muassa fossiilisten polttoaineiden tuotannon poissulkeminen sekä alhaiset kustannukset. Uuden sijoituspolitiikan aikana sijoitusomaisuuden keskimääräinen vuosituotto on ollut 23,5 prosenttia, samalla kun vertailuindeksin vastaava on ollut 15,3 prosenttia.

”Helsingin yliopiston sijoitustoiminta alkuvuonna 2021 osoitti jälleen, että on mahdollista yhdistää taloudellinen tehokkuus ja yhteiskunnallinen vastuullisuus. Uskomme, että toimintamme heijastaa arvojamme ja tavoitteitamme erittäin hyvin. Toivomme, että muutkin sijoittajat löytäisivät siitä mielenkiintoisia tai soveltuvia ulottuvuuksia”, tiivistää sijoitusjohtaja Anders Ekholm.

Sijoitustoiminnan erityisenä painopisteenä oli opiskelijoiden yrittäjyys.

Helsingin yliopisto sijoitti alkuvuonna HELSEED-ohjelman myötä ensimmäisiin opiskelijoiden perustamiin startup-yrityksiin. Ensimmäiset 30 000 euron sijoitukset saivat Evexia Oy, joka kehittää digitaalista ratkaisua syöpäpotilaiden kunnon ja hoidon seurantaan, ja Evergreen Viherseinät Oy, joka valmistaa ja myy käyttäjä- ja ympäristöystävällisiä viherkasvatuslaitteita ja niihin liittyviä palveluja.

Yliopiston tavoitteena on jatkossa merkittävästi lisätä sijoituksia opiskelijoiden perustamiin yrityksiin.

Helsingin yliopiston tavoite on olla Euroopan johtava ja vastuullisin yliopistosijoittaja. Ympäristövastuun osalta osatavoite saavutettiin vuoden 2020 lopussa, kun sijoitukset fossiilisten polttoaineiden tuotantoon päättyivät.

Yliopistolla ei siten enää ollut sijoituksia fossiilisten polttoaineiden tuotantoon tammi-kesäkuussa 2021. Tavoitteena on saada salkku hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös