Kryptot

Bitcoinin louhinta helpottui rajusti keväällä, mutta on nyt nousussa

Tämän vuoden louhinnan vaikeusasteen rajujen muutosten taustalla ovat Kiinan kieltotoimenpiteet.

Bitcoin-siirrot varmistetaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla. Siirrot käyttäjien välillä ovat julkisia, mutta siirron osapuolet ovat anonyymejä. Vain lähettävän ja vastaanottavan bitcoin-lompakon digitaaliset osoitteet ja siirtyvien bitcoinien määrä ovat julkista, tarkistettavissa olevaa tietoa.

Bitcoin-järjestelmä on hajautettu järjestelmä, jossa tilit ja rahansiirrot tallentuvat samanaikaisesti kaikille tietokoneille, jotka ovat mukana kyseisessä rahajärjestelmässä.

Bitcoinien louhinta tarkoittaa käytännössä sitä, että rahansiirtojen oikeellisuuden varmentavat verkostossa toimivien ihmisten bitcoin-siirtojen varmentamiseen soveltuvat suuritehoiset tietokoneet ratkaisemalla ryhmätyönä monimutkaisia salausalgoritmeja.

Bitcoinien transaktioiden varmentaminen eroaa siten esimerkiksi tavallisten eurojen siirroista kahden pankkitilin välillä. Pankkisiirtojen varmentamisen tekevät lähettävä ja vastaanottava pankki, kun taas bitcoin-järjestelmässä varmennuksen tekevät useat käyttäjät. Näitä käyttäjiä kutsutaan louhijoiksi.

Louhinta ei ole helppoa, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Tämä louhinnan vaikeusaste ei ole vakio, vaan se muuttuu jatkuvasti. Mitä suurempi laskentateho, sitä suurempi vaikeusaste.

Bitcoin-verkko säätää automaattisesti Bitcoin-louhinnan vaikeusastetta verkon laskentatehon mukaan. Tämä säätäminen tapahtuu siten, että riippumatta verkon laskentatehosta, louhijoilla kestää keskimäärin 10 minuuttia löytää Bitcoin-lohkoketjun seuraava lohko.

Bitcoin-verkko säätää louhinnan vaikeusastetta aina 2016 lohkon välein, eli käytännössä noin joka toinen viikko. Vaikeusaste säätyy automaattisesti siten, että lohkoja syntyy keskimäärin yksi jokaisessa 10 minuutissa.

Amerikkalainen CNBC-sivusto kertoi viime viikolla, että Bitcoin-louhinnan vaikeusaste on noussut aiempaa korkeammalle. Samalla louhijoiden on aiempaa vaikeampi ansaita louhinnalla.

Viime perjantaina vaikeusaste nousi poikkeuksellisen paljon, noin 7,3 prosenttia.

Poikkeuksellisen jyrkkään vaikeusasteen nousuun on syynsä.

Aikaisemmin tänä vuonna Kiina ryhtyi kieltämään Bitcoin-louhintaa maassaan, minkä seurauksena Bitcoin-verkon laskentateho ja sitä kautta myös vaikeusaste romahti. Tämän jälkeen louhijat ovat alkaneet löytää uusia paikkoja louhintatoiminnalle. Aikaisemmin Kiinassa suljetut louhintalaitteet ovat palanneet verkkoon. Kiinalaiset louhintalaitteet ovat siis löytäneet uuden kodin, mistä syystä sekä louhintateho että verkon vaikeusaste ovat alkaneet palautua.

Kryptoanalyysiyritys Quantum Economicsin analyytikko Jason Deane arvioi CNBC:lle kuitenkin, että louhintateho on edelleen peräti 42,1 prosenttia matalampi kuin se oli toukokuussa.

Alhainen bitcoinien louhintaan tarvittava laskentateho tarkoittaa rahallisesti sitä, että louhijat ansaitsevat louhinnalla bitcoineja merkittävästi helpommin kuin keväällä.

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste laski viime maaliskuussa 2020 peräti 15,95 prosenttia. Suurin yksittäinen tiputus Bitcoin-louhinnan vaikeustasossa tapahtui kuitenkin lokakuussa 2011, jolloin laskentateho tippui 18 prosenttia.

Maaliskuun vaikeusasteen tippuminen johtui todennäköisesti koronakriisin aiheuttamasta kaaoksesta, jolloin bitcoinin kurssi romahti dramaattisesti.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös