KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Mitä yhteistä on jalkapallolla ja liiketoiminnalla?

Mitä yhteistä on jalkapallolla, kannustinjärjestelmillä ja vastuullisella liiketoiminnalla? Tätä pohtii kirjoituksessaan Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitaja Lassi Kallio.

SP Rahastoyhtio, Kallio Lassi
Säästöpankkien varainhoidon salkunhoitaja Lassi Kallio.

Vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen puolivälieräottelu Ghanan ja Uruguayn välillä on tilanteessa 1-1. Lisäajan viime hetkillä Ghanan Dominic Adiyah nousee tilanteessa korkeimmalle ja puskee pallon kohti Uruguayn maalia. Pallo näyttää painuvan vastustamattomasti verkkoon. Mutta Uruguayn Luis Suarez, hyökkääjä, torjuu pallon maaliviivalta käsillään. Suarez saa tästä tempusta punaisen kortin ja Ghanalle tuomitaan rangaistuspotku. Asamoah Gyan ampuu rangaistuspotkun ylärimaan. Ottelu menee jatkoajalle ja lopulta Uruguay voittaa ottelun rangaistuspotkukilpailun jälkeen. 

Suarez tiesi toimivansa tilanteessa sääntöjenvastaisesti ja myös erittäin epäurheilijamaisesti. Mikä sai Suarezin käyttäytymään kuten hän käyttäytyi? Vastaus on väärin suunniteltu kannustinjärjestelmä. Me ihmiset teemme sitä, mistä meidät palkitaan. Pelkkä rangaistuksen pelko ei poista epätoivottua käytöstä, jos tarjolla oleva palkinto on riittävän houkutteleva. Suarez tiesi olevansa pelikiellossa mahdollisesta välierästä ja finaalista, mutta Uruguayn voittaessa molemmat ottelut, hän olisi silti ollut maailmanmestari. 

”Näytä minulle kannustinjärjestelmä, niin minä kerron sinulle lopputuloksen.”

”Näytä minulle kannustinjärjestelmä, niin minä kerron sinulle lopputuloksen.”Näin on todennut Warren Buffetin uskollinen ystävä Charlie Munger. Mielestäni hän ei voisi olla enempää oikeassa.

Kautta historian positiivista vahvistamista ja toivotusta käyttäytymisestä palkitsemista on käytetty eläinten kouluttamisessa. Miettikää vaikka tullissa työskenteleviä koiria. Eivät ne nuuhki kiellettyjä aineita matkatavaroista, koska niillä on sisäinen palo tehdä niin. Ne nuuhkivat, koska tietävät saavansa siitä palkinnon. Miksei käytettäisi samaa konstia ihmisiin.

Perinteisesti yritysjohdon kannustinpalkkiot ovat liittyneet yhtiön osakekurssin kehitykseen. Jos aikajänne on liian lyhyt, on tämä voinut johtaa yrityksen johdon tekemään lyhytnäköisiä ratkaisuja, jotka kyllä nostavat osakekurssia lyhyellä aikavälillä, mutta ovat jopa haitallisia yritykselle pitkällä aikavälillä. Tällainen kannustin on myös voinut ajaa johdon tarpeettomaan riskinottoon.

Palkitsemisella kohti vastuullisempaa liiketoimintaa

Koska me ihmiset teemme sitä mistä meidät palkitaan, miksi emme asettaisi yritysjohdolle tavoitteita, joita haluamme heidän saavuttavan? Vastuullisesta sijoittamisesta puhutaan tätä nykyään paljon ja sitä myös tehdään käytännön tasolla paljon. Iso osa sijoitusvarallisuudesta kanavoituu nykyään vastuullisesti hoidettuihin strategioihin.

Keino lisätä konkretiaa, on vaatia yrityksiä muokkaamaan kannustinjärjestelmiään ohjaamaan liiketoimintaa vastuulliseksi. Jos haluamme yrityksen pienentävän hiilijalanjälkeään, palkitkaamme johto sen saavuttamisesta. Jos haluamme yrityksen olevan vastuullinen työnantajan, määritelkäämme johdon tavoitteet siten.

Laki ja asetukset toimivat takalaitana pahimpien ylilyöntien varalta. Uskon kuitenkin, että paremmat tulokset saadaan positiivisen vahvistamisen kautta. En ole keksinyt miten tämä parhaiten onnistuisi jalkapallokentällä, mutta yhteiskunnassa ja yritystoiminnassa mahdollisuudet ovat valtavat. Ilman Suarezia pelannut Uruguay hävisi välieränsä Hollannille, ja lopulta maailmanmestariksi kruunattiin upeaa jalkapalloa pelannut Espanja. Urheilu ja oikeudenmukaisuus voitti lopulta.

Lassi Kallio on Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitaja, joka vastaa yhdistelmärahastoista ja ulkoisista rahastovalinnoista. Kun hän ei ole salkunhoitotyössä, on hän usein kentän laidalla valmentamassa juniorijalkapalloilijoita.

Tutustu myös salkunhoitajien kirjoituksiin

Vastuullisen sijoittamisen myytit – totta vai tarua?
Sijoittaja – käännä katseesi pieniin yhtiöihin
Etätyö on tullut jäädäkseen – miltä salkunhoitajan etätyöarki näyttää?

 
Meillä on tarjota sinulle välineitä vaurastumiseen, olet sitten aloittelija tai omaa yksityispankkiiria kaipaava sijoittaja. Kun tahdot aloittaa säästämisen, palvelumme on aina ihmisen kokoista, juuri sinulle.

Tutustu myös menestyneisiin rahastoihimme. Säästöpankki Lyhytkorko on Pohjoismaiden paras korkorahasto – Lipper Fund Awards 2021. Tutkimusyhtiö Morningstar rankkasi maaliskuussa 2021 Suomen parhaat Suomi-osakkeet. Säästöpankki Pienyhtiöt -rahasto sijoittui kärkikolmikkoon Suomi-osakkeet Awards-nimityksissä.

Kun tahdot aloittaa säästämisen jätä yhteydenottopyyntö tai varaa aika asiantuntijallemme.

Säästöpankkiryhmä edistää yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Säästöpankki logo
Kommentoi
Ylös
>