Oma talous

Opiskelija, muista maksaa Kelan korkeakouluopiskelijan terveydenhuoltomaksu

Korkeakouluopiskelijoiden tuore, mutta pakollinen terveydenhuoltomaksu unohtuu monilta opiskelijoilta helposti.

Kela muistuttaa korkeakouluopiskelijoita oma-aloitteisesti maksettavan terveydenhuoltomaksun lähestyvästä eräpäivästä. Syksyn 2021 korkeakouluopiskelijan terveydenhuoltomaksu tulee olla maksettuna viimeistään 30.9.2021.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltomaksu on vielä melko uusi tuttavuus, sillä se maksettiin Kelalle ensimmäistä kertaa kevätlukukaudella 2021. Tämä syksyn erä on siis historian toinen kerta, kun opiskelijoiden tulee muistaa maksun hoitaminen.

Kelan verkkosivujen mukaan syksyn terveydenhuoltomaksun on maksanut vasta vähän yli puolet opiskelijoista. Maksun on hoitanut jo 135 000 opiskelijaa, mutta samaan aikaan 130 000 ei ole sitä vielä maksanut. Tästä syystä Kela on esittänyt huolensa siitä, muistavatko kaikki korkeakouluopiskelijat maksaa terveydenhuoltomaksua ajoissa.

Vuonna 2021 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa. Terveydenhuoltomaksulla opiskelija saa käyttöönsä YTHS:n opiskelijaterveydenhuollon palvelut.

Oma-aloitteisuus säästää ongelmilta

Opiskelijan on oltava terveydenhuoltomaksun kanssa oma-aloitteinen, sillä siitä ei lähetetä erikseen laskua. Maksutiedot terveydenhuoltomaksun hoitamiseen löytyvät OmaKela-palvelusta.

Mikäli maksu jää maksamatta, Kela lähettää opiskelijalle maksumuistutuksen, jossa se perii viiden euron kiinteän viivästysmaksun. Käytännössä siis hoitamalla asian ajoissa, voi opiskelija välttää viivästysmaksun.

Jos maksumuistutuskaan ei saa opiskelijaa maksamaan terveydenhoitomaksua, Kela on oikeus vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Mikäli opintorahasta ei voida vähentää maksua, se siirretään ulosottoon.

Lue myös: Opiskelija, tunnethan Kelan käytännöt osakkeiden myymiselle?

Milloin korkeakouluopiskelijan terveydenhuoltomaksu pitää maksaa?

Korkeakouluopiskelijan pitää maksaa terveydenhoitomaksu niissä tapauksissa, kun hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi ja

  • opiskelee ammattikorkeakoulussa ja suoritat ammattikorkeakoulututkintoa, ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tai Poliisiammattikorkeakoulun ammattikorkeakoulututkintoa
  • opiskelee yliopistossa ja suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa
  • opiskelee Maanpuolustuskorkeakoulun viranomaisyhteistyön koulutusohjelmassa (SMVIR) eli on Maanpuolustuskorkeakoulun ”siviiliopiskelija”

Sen sijaan terveydenhuoltomaksua ei tarvitse maksaa, jos olet ilmoittautunut poissaolevaksi tai olet vaihto-opiskelija. Maksua ei tarvitse myöskään maksaa avoimissa korkeakouluissa, täydennyskoulutuksissa eikä lisensiaatti- tai tohtorikoulutettavien.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös