KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Mitä pitää ottaa huomioon yrityslainan antajaa valitessa?

Onko toiveissa perustaa oma unelmayritys?

Vai onko se jo kenties perustettu, mutta nyt olisi tarvetta ottaa pieni tai suuri laina yritykselle, jotta esimerkiksi palkka-, henkilöstö- ja toimintakulut saadaan maksettua? Ollaanko kenties siinä tilanteessa, että uuden tuotteen kehittäminen vaatisi rahaa, jota ei vielä ole? Syitä voi olla monia, miksi yrityslainaa ollaan hakemassa. Melkeinpä kaikki niistä voivat olla ihan päteviä sellaisia.

Markkinoilta löytyy paljon sijoittajia ja lainanantajia, ja onkin tärkeä valita sellainen, joka tarjoaa oman yrityksen näkövinkkelistä parhaimman lainan. Lainoissa voi olla oikeasti isoja eroja, ja niiden kuluja voi arvioida laskurin avulla erittäin helposti. Sen avulla voi selvitä, että jo pelkän koroon suuruus voi vaihdella esimerkiksi 15-86 prosentin väliltä.

Tässä artikkelissa käsitelläänkin tarkemmin sitä, mitä kannattaisi huomioida, kun on ottamassa itselleen yrityslainaa.

Mitä pitää huomioida lainanantajan valinnassa?

Lainojen korot

Korko on yksi olennaisimmista asioista. Se määrää pitkälti sen, kuinka kalliiksi laina lopulta tulee. Korkoja vertaillessa kannattaa katsoa itselle ehdotettua lukua sen sijaan, mikä esimerkiksi pankkien sivuilta löytyisi. Todellinen korkotaso riippuu nimittäin monista eri tekijöistä.

Lainantarjoajan uskottavuus

Tämänkään kohdan tärkeyttä ei pidä vähätellä. Kun etsii parasta luotonantajaa, on hyvä varmistua siitä, että kyseinen yritys todella on olemassa. Tämän voi tehdä esimerkiksi etsimällä yritystietoja netistä. Myös muiden asiakkaiden kokemusten etsiminen ja lukeminen olisi suotavaa.

On myös mahdollista keskustella ystävien ja perheenjäsenten kanssa, jotka ovat saattaneet lainata aiemmin rahaa oman yrityksensä rahoitustarpeisiin.

Joustavat maksu ja simppeli hakuprosessi

Valitse lainantarjoaja, jonka lainahakemusprosessi on simppeli ja virtaviivainen. On parempi valita esimerkiksi jokin netissä operoiva lainanantaja perinteisen pankin sijaan, koska silloin paperitöitä tulee vähemmän. Etenkin isompaa lainaa varten voi tarvita useita eri asiakirjoja, kun lainanantajat haluavat tehdä asiakkalleen todella kattavan tarkasteluprosessin.

Vaivaton maksaminen on myös olennaisessa osassa. Onko maksuaika esimerkiksi päivittäinen tai kuukausittainen? Kuinka paljon lisämaksua tulee myöhästymisestä? Pohdi tarkkaan oma maksuaikataulu ja paras laina-aika.

Oman yritystoiminnan arvioiminen

Jopa ennen lainan ottamista olisi hyvä miettiä ja arvioida omaa yritystoimintaa, ja saada sitä kautta vastaus siihen, millaisen lainantarjoajan lopulta valitsee. Siinä ei nimittäin ole järkeä, että ottaa vain summamutikassa rahaa sieltä, mistä sitä sattuu saamaan. Tässä onkin muutamia kysymyksiä, joita kannattaa pohtia ennen lainan hakemista:

  1. Miksi tarvitsen lainaa?
  2. Minkälaista lainaa tarvitsen?
  3. Kuinka paljon lainaa tarvitsen?
  4. Millainen filosofia lainanantajalla on?
  5. Millaisen lainantarjoajan tarvitsen?
  6. Mitä jos tarvitsen rahaa nopeasti?
  7. Voiko lainanantaja olla yhtiökumppani?

Yrityslainan hakemisen yleisimmät virheet

  • Tärkeimpien tunnuslukujen puutteellisuus – Yrittäjällä olisi elintärkeä pysyä kärryillä omista tunnusluvuistaan. Esimerkiksi tilinpäätös on sellainen asia, mihin kannattaa tutustua, sillä puutteellisilla tiedoilla lainan saaminen voi olla haastavaa. Luotonantajia kiinnostaa useimmiten käyttökate, rahoitussuunnitelma sekä ROI.
  • Ei haeta lainaa ollenkaan – Yrityksen perustaminen on nykyään simppeliä ja myöskin laina on halpaa. Yritystoiminnassa alkuun pääseminen voi vaatia investointeja, mutta uusi yrittäjä jättää syystä tai toisesta rahoitusvaihtoehdon käyttämättä. Tämä ei ole järkevää, vaan rahaa olisi hyvä varata riittävästi toiminnan käynnistämiseen ja omaan elämiseen. Ei kuitenkaan kannata ihmetellä, jos lainaneuvotteluissa kysellään kummallisia asioita, sillä niiden avulla vain kartoitetaan ihmisen maksukykyä.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös