Yritysuutiset

Lehto lopettaa Ruotsin liiketoimintansa

Rakennusurakoitsija Lehto Group keskittyy laittamaan kotimaan liiketoimintansa kuosiin.

Lehto Group lakkauttaa liiketoimintansa Ruotsissa. Lakkauttamisen syynä on Lehdon tarve keskittyä Suomessa tapahtuvan liiketoiminnan kilpailukyvyn kehittämiseen ja Ruotsin liiketoiminnan vähäinen volyymi.

Lehto on vuosien 2017-2020 aikana toteuttanut Ruotsissa kaksi rakennushanketta ja kehittänyt asuntorakentamishankkeita. Vuosien 2020-2021 aikana Lehto on kehittänyt Ruotsin markkinoille sopivaa puukerrostalotyyppiä ja valmistellut sen pilottihanketta. Puukerrostalon kehitystyön tuloksia voidaan hyödyntää Suomen liiketoiminnassa.

Lakkauttamisella ei ole merkittävää vaikutusta Lehdon vuosien 2021-2022 tulokseen tai taloudelliseen asemaan.

Lehto Groupin tie on ollut kivinen jo pitempään. iimeisimmän 11 neljännesvuoden aikana vain vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä liikevoitto oli selvästi plussalla. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä liikevoitto oli niukasti positiivinen, 0,1 miljoonaa euroa. Kaikkien muiden kvartaalien aikana yhtiö teki selvän liiketappion.

Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä liiketappio painui 8,2 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin tappio oli 2,6 miljoonaa euroa. Yhtiötä seuraava Inderes oli odottanut 1,1 miljoonan euron liiketappiota, joten tulosromahdus oli selvästi analyysitalon odotuksia rajumpi.

Myös liikevaihto laski selvästi. Viime vuoden 120 miljoonan liikevaihto jäi kuluvan vuoden heinä-syyskuussa alle 81 miljoonaan euroon.

Yhtiö joutui 18.10. laskemaan koko vuotta koskevia näkymiään.

Aiemmin Lehto oli odottanut, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 15–20 prosenttia ja että liiketulos on positiivinen. Uuden lokakuussa julkistetun ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 20 prosenttia ja että liiketulos on negatiivinen.

Lehto Groupin toimitusjohtaja Juuso Hietanen kertoo, että tappiollisuuden taustalla ovat erityisesti joidenkin toimitilahankkeiden tappiollisuus ja viiveet niiden toteutuksessa, kohonneet materiaalikustannukset, heikko rakennusmateriaalien saatavuus sekä viiveet uusien rakennushankkeiden käynnistymisessä.

Lehdon vaikeudet näkyvät osakkeen arvostustasossa. Tasepohjainen P/B-kerroin on vain 0,66x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös