Markkinakommentit

Palkkainflaatio heikentää tuloskehitystä – teknologiajätit kärsivät vähiten

Joulukuussa työntekijöiden tuntipalkat nousivat 4,7 prosenttia vuodessa.

Yhdysvaltain työmarkkina lähestyy täystyöllisyyttä, joskin työpaikkojen lukumäärä on edelleen 3,6 miljoonaa pienempi kuin se oli vähän ennen koronapandemiaa. Maan työttömyysaste oli joulukuussa 3,9 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli vielä 6,7 prosenttia. Matala joulukuun työttömyysaste on osittain harha, sillä nyt aktiivisesti töitä etsii harvempi. Se johtuu koronapandemiasta, sen rajoituksista ja sulkutoimista.

Täystyöllisyyden tilanteessa palkat nousevat yleensä keskimääräistä nopeammin, kun kilpailu työntekijöistä kiristyy. Nyt koronapandemia on lisännyt työvoimapulaa, kun moni työntekijä on vaihtanut kokonaan eri alalle.

Ripeä palkkojen nousu on tervetullutta, sillä palkkakehitys on viimeisen 40 vuoden aikana jäänyt pahasti jälkeen yritysten tuloskasvulle. Joulukuun tuntipalkkakehitys kuitenkin osoittaa, että palkat eivät nouse riittävän nopeasti ostovoiman ylläpitämiseksi. Joulukuussa vuotuinen inflaatio oli 7,0 prosenttia Yhdysvalloissa.

S&P 500 -indeksin yhtiöistä on tähän mennessä 20 raportoinut neljännen kvartaalin tulosjulkistuksen. Niistä 60 prosenttia kommentoi työvoimapulan ja palkkainflaation negatiivisista vaikutuksista tuloskehitykseen. Yhtiöistä peräti 85 prosenttia aikoo nostaa hintoja tasapainottaakseen kalliimpia kustannuksia. 

Yleensä yhtiön on helpompi tehdä hinnankorotuksia, jos sen tuotteelle tai palvelulle on vahva kysyntä ja se erottuu kilpailijoista. Kestävät kilpailuedut ovat tärkeässä roolissa. Siispä todennäköisesti suuret teknologiajätit ovat siinä vahvoja.

Palkkainflaatio saattaa kiihtyä nykyisestä, koska työntekijät haluavat inflaation vuoksi suurempia korotuksia. The American Bankers Association arvioi, että Yhdysvalloissa palkat nousevat 4,5-5 prosenttia tänä vuonna. Palkkainflaatio saattaa samalla tarkoittaa myös sitä, että yritykset investoivat voimakkaammin teknologiaan, jotta työn tuottavuus parantuisi.

Toimialojen ja yksittäisten yhtiöiden välillä on suuria eroja. Eniten palkkainflaatio heikentää pienten yritysten liiketoimintaa. Niistä erityisesti koronapandemian vuoksi työvoimapulasta kärsivät ravintola- ja matkailuala ovat häviäjiä.

Huomionarvoista kuitenkin on, että monet amerikkalaiset yritykset tekevät ennätystuloksia. Palkoissa olisi edelleen paljon kirittävää, että ne nousisivat kilpailukykyiselle tasolle suhteessa yhtiöiden tuloskuntoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös