Indikaattorit

Nyt tuli rajut vientiluvut – Tavaraviennin arvo nousi 31 prosenttia

Suomen kauppatase oli tavaraviennin kasvusta huolimatta alijäämäinen.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotilaston mukaan 6,5 miljardia euroa marraskuussa. Viennin arvo oli 30,9 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 marraskuussa, jolloin viennin arvo laski 2,9 prosenttia.

Tuonti nousi vieläkin reippaammin. Suomen tuonti nousi vuoden 2021 marraskuussa 32,7 prosenttia vertailukuukaudesta ja oli arvoltaan 6,9 miljardia euroa.

Tammi-marraskuussa yhteenlaskettu viennin arvo nousi 19,4 prosenttia ja tuonnin arvo 18,9 prosenttia vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Suomen kauppatase oli marraskuussa 410 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kauppatase kuvaa tavaroiden ulkomaankaupan tasapainoa viennin ja tuonnin osalta. Tammi-marraskuussa alijäämää kertyi 3,7 miljardia euroa. Vuoden 2020 marraskuussa kauppatase oli 241 miljoonaa euroa alijäämäinen ja saman vuoden tammi-marraskuussa 3,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Puutavaran viennin arvoon tilastoitiin peräti 61 prosenttia kasvua marraskuussa. Paperin ja pahvin vienti nousi 31 prosenttia ja paperimassan vienti 33 prosenttia vuoden 2020 marraskuusta.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi 11 prosenttia ja sähkökoneiden ja -laitteiden vienti 28 prosenttia. Myös malmien ja metallien viennin arvoon tilastoitiin kasvua. Kojeiden sekä mittareiden viennin arvo laski 12 prosenttia.

Ihan omassa luokassaan oli öljytuotteiden viennin kasvu. Öljytuotteiden viennin arvo kohosi 112 prosenttia.

Vienti EU-maihin kasvoi marraskuussa ennakkotietojen mukaan 33,7 prosenttia ja tuonti EU:sta 24,9 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi 27,2 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 44,3 prosenttia.

Koko tammi-marraskuussa 2021 vienti EU-maihin nousi 20,2 prosenttia ja ulkokaupan vienti 18,3 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista suureni 16,9 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 21,8 prosenttia.

Suomen viennin yllä leijuu kuitenkin mustia pilviä.

a: 0b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös