Markkinakommentit

Amazonin osakkeelle heikoin päivä vuoden 2006 jälkeen – Mitä tapahtui?

Amazon teknojätti verkkokauppa

Yhtiön tulosraportti oli pettymys.

Osakemarkkinoiden luisu jatkui Yhdysvalloissa perjantaina, kun keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 halpeni 3,63 prosenttia ja Dow Jones laski 2,77 prosenttia. Teknologia-indeksi Nasdaq 100 päätyi peräti 4,47 prosenttia miinukselle.

Perjantain yksi kovimmista kurssilaskijoita oli Amazon.com. Yhtiön osakekurssi halpeni peräti 14,05 prosenttia.

Amazon raportoi torstaina ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 7,3 prosenttia viime vuoden vertailukaudesta ja oli tammi-maaliskuussa 116,44 miljardia dollaria. 

Liikevaihto oli lähes odotettu, sillä analyytikot odottivat Refinitivin keräämän datan mukaan keskimäärin 116,3 miljardin dollarin liikevaihtoa. 

Amazon.comin osake sukelsi perjantaina.

Kurssilaskua selitti pehmeä tulos ja odotettua heikompi liikevaihto-ohjeistus

Yhtiön tulos jäi vaisuksi. Nettotulos oli -3,84 miljardia dollaria.

Amazon omistaa 18,10 prosenttia Rivianista. Sähköautonvalmistajan osakekurssi puolittui ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Sen vuoksi verkkokauppajätti kirjasi 7,6 miljardin dollarin tappion.

Osakekohtainen tulos oli -7,56 dollaria. Analyytikoiden ennuste oli 8,40 dollaria.

Ilman Riviania tulos olisi ollut selvästi voitollinen. Amazonin oikaistu osakekohtainen tulos oli 7,38 dollaria, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 8,36 dollaria. Kaiken kaikkiaan myös oikaistu tulos oli kuitenkin pettymys.

Pehmeän tuloksen lisäksi liikevaihto-ohjeistus jäi vaisuksi. Yhtiö arvioi, että sen liikevaihto on 116-121 miljardia dollaria vuoden toisella kvartaalilla. Analyytikoiden keskimääräinen arvio oli 125,5 miljardia dollaria. Jos liikevaihto-ohjeistus toteutuu, Amazonin liikevaihdon kasvu heikkenee entisestään ja on 3-7 prosenttia vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Kallistuneet kustannukset heikentävät Amazonin kannattavuutta

Amazonin kannattavuutta heikentää erityisesti korkea inflaatio. Kallistuneet työvoimakustannukset ja energian hinta vaikuttavat negatiivisesti yhtiön tuloskehitykseen. Lisäksi muun muassa tavaroiden toimitusongelmat vaikeuttavat yhtiön operatiivista toimintaa. 

Amazonin operatiivisen toiminnan marginaali oli vain 3,2 prosenttia tammi-maaliskuussa. Edellisen vuoden vertailukaudella se oli 8,2 prosenttia.

Yhtiö on aloittanut hintojen korotukset kallistuneiden kustannusten tapapainottamiseksi. Se nosti ensimmäisen kvartaalin aikana Amazon Primen hintaa Yhdysvalloissa. Vuosijäsenyyden hinta kallistui 17 prosenttia ja on nyt 139 dollaria.

Amazonin toimitusjohtaja Andy Jassy kommentoi osavuosikatsauksen julkaisun jälkeen, että yhtiön kannattavuuden parantuminen saattaa kestää jonkin aikaa. Suunta on kuitenkin oikea asiakkaiden tyytyväisyyskyselyjen perusteella. Tuotteiden toimitusaika on supistunut lähiaikoina ja lähestyy jo vuoden 2020 alun tasoa.

William Blairin analyytikot kommentoivat osavuosikatsauksen jälkeen Amazonin raporttia. Suurin pettymys oli osakekohtainen tulos, -7,56 dollaria. Se oli ensimmäistä kertaa negatiivinen vuoden 2015 jälkeen ja jäi peräti 16,00 dollaria analyytikoiden konsensusennusteesta. 

William Blairin analyytikot arvioivat, että Amazonilla on haasteita myös toisella vuosineljänneksellä, kun sitä verrataan vahvaan viime vuoden huhti-kesäkuuhun.

William Blairilla on siitä huolimatta Amazonin osakkeelle sijoitussuositus ”ylipainota”. 

Truist Securities suosittelee Amazonin osakkeen ostamista. Yhtiön analyytikko Youssef Squali arvioi, että kustannuspaineet helpottavat loppuvuotta kohti. Hän myös odottaa toimitusongelmien väistyvän. Squalin tavoitehinta Amazonin osakkeelle on 3000 dollaria.

Ylivoimaisesti suurin osa analyytikoista kehottaa edelleen ostamaan Amazonin osaketta. Keskimääräinen tavoitehinta yhtiön osakkeelle on 3782,53 dollaria. Nousuvaraa on siis peräti 52,18 prosenttia suhteessa perjantaiseen kurssipäätökseen, joka oli 2485,63 dollaria. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös