Yritysuutiset

Sampo on myynyt koko Nordea-omistuksensa

Finanssikonserni Sampo käyttää saamansa myyntitulot omien osakkeiden ostojen jatkamiseen.

Finanssikonserin Sampo ilmoitti 28. huhtikuuta käynnistäneensä nopeutetun tarjousmenettelyn noin 100 miljoonan Nordean osakkeen tarjoamiseksi institutionaalisille sijoittajille, mikä on linjassa konsernin vahinkovakuutukseen keskittyvän strategian kanssa. Sammon omistuksessa oli 200 miljoonaa Nordean osaketta eli 5,2 prosenttia yhtiön osakekannasta.

Nyt yhtiö on saanut myytyä kaikki omistuksessaan olleet 200 miljoonaa Nordean osaketta institutionaalisille sijoittajille. Sen ansioista Sampo on bruttomyyntituloina 1 840 miljoonaa euroa. Osakemyynnin kokoa kasvatettiin alun perin ilmoitetusta 100 miljoonasta osakkeesta odotettua suuremman kysynnän seurauksena.

Sammon johto aikoo ehdottaa hallitukselle, että Sampo käynnistää uuden omien osakkeiden osto-ohjelma 18. toukokuuta järjestettävän varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen sillä edellytyksellä, että yhtiökokous uusii hallituksen valtuutuksen omien osakkeiden ostoon.

Myynnistä Sampo kirjaa IFRS-kirjanpitoon noin 60 miljoonan euron positiivinen kirjanpitovaikutuksen, jota käsitellään satunnaisena eränä Sammon tilikauden 2022 osingonjakosuhdetta määriteltäessä.

Sammon osake on kivunnut yleisestä mollivoittoisesta markkinatunnelmasta huolimatta viimeisen kuukauden aikana yli 17 prosenttia. Kurssinousuun on omalta osaltaan luultavasti vaikuttanut yhtiön tähän mennessä toteutetut omien osakkeiden ostot. Sampo ilmoitti 30. maaliskuuta enintään 250 miljoonan euron suuruisen omien osakkeiden osto-ohjelman käynnistämisestä.

Sampo-konsernin tulos ennen veroja loka-joulukuussa 2021 oli 1197 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli tappiollinen 675 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos nousi -1,44 eurosta 1,89 euroon. Ilman Sampo-konsernin osinkopolitiikan mukaisia satunnaisia eriä tulos ennen veroja oli 452 miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,55 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,65 euroa.

Neljännen vuosineljänneksen osakekohtaisen tuloksen lasku oli pääosin seurausta siitä, että Nordea luokiteltiin kirjanpidossa myytävänä olevaksi omaisuuseräksi IFRS 5:n mukaisesti lokakuun 2021 lopulla ja että tulokseen kierrätettiin takaisin laajan tuloksen muita eriä.

Yhtiö odottaa vahinkovakuutusliiketoimintojen yltävän tänä vuonna vuosille 2021-2023 asetettujen tavoitteiden mukaisiin underwriting-marginaaleihin. Konsernitasolla Sampo tavoittelee alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta, ja sen suurimman tytäryhtiön Ifin tavoitteeksi on asetettu alle 85 prosentin yhdistetty kulusuhde. Hastings tavoittelee alle 88 prosentin operatiivista kulusuhdetta.

Sampo-konsernin tulos tammi-maaliskuulta 2022 julkaistaan 4.5.2022

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös