Markkinakommentit

Eläkeyhtiö Ilmarinen: Sijoitusvarojen pitkän aikavälin reaalituotto on matala

Jouko Pölönen Ilmarinen toimitusjohtaja
Jouko Pölönen, eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja.

Sijoitusympäristö on muuttunut nopeasti haasteelliseksi. Sen toteaa myös työeläkeyhtiö Ilmarinen.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen arvioi yhtiön osavuosiraportissa, että maailmantalouden näkymien kannalta alkuvuosi on ollut kaksijakoinen.

”Talouksien elpyminen koronasta on ollut ripeää ja työllisyys ja palkkasummat kehittyivät suotuisasti. Koronatilanne varjostaa kuitenkin edelleen talouskasvua mm. Kiinan sulkutoimien seurausten myötä. Energian ja raaka-aineiden hintojen nopea nousu sekä erityisesti Yhdysvalloissa työvoimapulasta johtuva palkkojen nousu ovat kiihdyttäneet inflaatiota, mikä on johtanut myös rahapolitiikan kiristymiseen”, Pölönen summaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä aiheutuneet talouspakotteet lisäävät entisestään energian, raaka-aineiden ja ruoan saatavuuteen ja hintaan sekä talouskasvuun liittyviä haasteita, Pölönen arvioi.

Pääomamarkkinoiden kehitys oli alkuvuonna alavireistä, kun osakekurssit laskivat ja korot nousivat.

Ilmarisen mukaan keskeisenä taustatekijänä pääomamarkkinoiden kehitykselle oli inflaation kiihtyminen ja rahapolitiikan kiristyminen erityisesti Yhdysvalloissa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsi edelleen markkinoiden epävarmuutta erityisesti Euroopassa.

Korot ovat nousseet nopeasti sekä Yhdysvalloissa että euroalueella ja samalla myös korkokäyrät ovat loiventuneet. Sekä Yhdysvaltojen että Saksan 10-vuoden valtionlainakorot nousivat tammi-maaliskuussa lähes prosenttiyksiköllä. Ilmarisen mukaan markkinat hinnoittelevat Yhdysvaltoihin lukuisia ohjauskorkojen nostoja kuluvalle vuodelle.

Myös euroalueelle hinnoitellaan kiristyvää rahapolitiikkaa. Ilmarinen odottaa korkojen nostamisen lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin arvopapereiden osto-ohjelman nettomääräisesti päättyvän ja keskuspankin taseen supistuvan vuoden loppua kohti.

Eläkeyhtiön mukaan inflaation odotettua nopeampi kiihtyminen, odotukset talouskasvun hidastumisesta ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan varjostavat maailmantalouden kasvunäkymiä.

Maailman talouskasvun Ilmarinen odottaa olevan 3,6 prosenttia ja suomen kasvun 1,5 prosenttia vuonna 2022.

Keskuspankkien ja valtioiden elvytystoimenpiteet ovat tähän asti tukeneet markkinoita. Inflaation odotettua nopeampi kiihtyminen sekä huoli pitkän aikavälin inflaatiopaineiden lisääntymisestä, keskuspankkien rahapolitiikan kiristymisestä ja talouskasvun hidastumisesta aiheuttavat nyt kuitenkin epävarmuutta markkinoilla.

Venäjän hyökkäyssodan eskaloituminen ja muiden geopoliittisten jännitteiden kärjistyminen lisäävät markkinoiden levottomuutta, Ilmarinen arvioi.

Eläkeyhtiö odottaa, että sen sijoitusvarojen pitkän aikavälin reaalituotto-odotus on matala erityisesti matalien reaalikorkojen sekä riskillisten omaisuusluokkien korkean arvostustason takia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös