Yhdysvaltojen talous jatkaa vahvaa kasvuaan, kun maan bruttokansantuote kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 3,1 prosenttia edellisvuodesta. Yksityinen kulutus kasvoi puolestaan 3,7 prosenttia, mikä oli kovin kasvutahti sitten vuoden 2023 alun.
Myös ennakoiva suhdanneindikaattori kertoo vahvasta USA:n talouden vedosta.
S&P Globalin Yhdysvaltain palvelualojen PMI nousi joulukuussa 2024 lukemaan 58,5 pistettä, kun se oli marraskuussa 56,1. Analyytikot olivat ennustaneet sen laskevan 55,7 pisteeseen, joten ostopäällikköindeksin nousu oli selvästi odotuksia vahvempaa.
PMI-lukema osoitti palvelusektorin vahvinta kasvua lokakuusta 2021 lähtien, kun palveluiden uudet tilaukset kasvoivat nopeimmin sitten maaliskuun 2022 ja työllisyys lisääntyi ensimmäistä kertaa heinäkuun jälkeen. Hintojen osalta kustannusten kasvu hidastui neljän ja puolen vuoden alhaisimmalle tasolle, osittain heikentyneen palkkakehityksen vuoksi.
Yhdysvaltojen palvelualan luottamus oli korkeimmillaan yli kahteen ja puoleen vuoteen, mikä liittyi odotuksiin Donald Trumpin presidenttikauden myötä entistä yritysystävällisemmästä hallinnosta, erityisesti sääntelyn keventämisen ja protektionismin vahvistumisen osalta.
Yhdysvallat erottuu tällä hetkellä muista markkinoista lähes kaikilla mittareilla.
”Erot muuhun maailmaan ovat kautta linjan nyt poikkeuksellisen suuria. Ensi vuodenkin talouskasvuodotuksissa Yhdysvallat on länsimaista selvässä kärjessä ja syksyn mittaan ennusteita on nostettu entisestään sekä Trumpin toimia odottaessa että muutoinkin hyvien uutisten myötä”, toteaa OP:n päästrategi Lippo Suominen.
USA:n tuloskasvu vetää
Yhdysvallat jatkaa osakemarkkinoiden pankin suosikkina.
”Osakkeiden arvostuksen viime vuosien voimakas nousu hirvittää, mutta niin kauan kuin talous vetää ja tulokset kohoavat ennätyskorkeuksiin, on markkinanousulle pohjaa. Nousun laaja-alaistuminen myös yhdysvaltalaisten jättiyhtiöiden ulkopuolelle on hyvä uutinen sijoittajille”, Suominen toteaa.
Evlin päästrategi Valtteri Ahti arvioi artikkelissaan, että ensi vuonna osakemarkkina nousee edelleen tuloskasvun siivittämänä, ja Yhdysvaltojen osakkeet tuottavat jälleen eniten, Eurooppa ja kehittyvät markkinat vähemmän. Tosin tuotot jäävät matalammaksi kuin tänä vuonna, koska ensi vuonna arvostuskertoimet eivät nouse.
”Osakemarkkinoita tukevat vahva talouskasvu ja korkojen lasku”, Ahti arvioi.
Yhdysvaltojen osakkeita tukee Ahtin mukaan yritysten vahva vähän yli kymmenen prosentin tuloskasvu, joka on linjassa noin kahden ja puolen prosentin talouskasvun kanssa.
Vaikka osakkeet ovat USA:ssa arvostuskertoimien valossa korkealle hinnoiteltuja, ei se ole päästrategin mukaan este tuotoille.
”Amerikkalaisten osakkeiden arvostukset ovat indeksitasolla korkeita, mutta linjassa viimeisen viiden vuoden ajanjaksoon nähden ja kaukana IT-kuplan tasoilta.
Eurooppa ja kehittyvät markkinat eivät ole samassa tilanteessa kuin USA
Euroopan tilanne ei ole yhtä suotuisa.
Eurooppalaisten yritysten tuloskasvu uhkaa Ahtin mukaan jäädä alle viiteen prosenttiin, sillä talouskasvu jää alle prosenttiin. Ilman talouskasvua, ei ole tuloskasvua.
”On myös tärkeää ymmärtää, että Euroopan talous kärsisi kauppasodasta, vaikka se ei olisi merkittävä osapuoli. Kauppasota on myrkkyä investoinneille, ja sentimentin rapistuminen tarkoittasi, että teollisuuden tilauksia lykättäisiin. Näin kävi juuri vuoden 2018 kauppasodan yhteydessä, jossa Euroopan talouskasvu hyytyi, vaikka kauppasota käytiin Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä”, Ahti toteaa.
Päästrategin mukaan kehittyvien markkinoiden tuottoa painavat dollarin nousu ja Trumpin kauppapolitiikka.
”Etenkin Kiinan osakemarkkinan nousu voi hyytyä kauppasotaan. Muut kehittyvät markkinat ja Eurooppa kärsivät enemmän kauppasodan aiheuttamista sentimenttivaikutuksista kuin itse tulleista”, Ahti toteaa.
Osakkeiden arvostukset ovat koholla Yhdysvalloissa ja linjassa historiaan Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla.
”Tänä vuonna arvostukset nousivat edelleen, mutta ensi vuonna tämä ei ole todennäköistä, jonka takia tuotot nojaavat tuloskasvuun”, Ahti ennustaa.
Napakkaa tekstiä jälleen kerran. USAn talouden vahvuutta kasvattaa myös suuryritysten määrä ja erityisesti nopea uuden teknologian käyttöönotto ja tuotteistaminen esim. puolijohdeteollisuus, jota Euroopassa edustaa yksi jättiyhtiö ASML, joka tosin on monopoliasemassa ja jonka tuotteet ovat välttämättömiä koko toimialalle.
Lisäksi Yhdysvalloissa on hyvin suuria pankkeja ja tavattoman tehokkaat rahoitusmarkkinat, joka on tärkeää kasvun kannalta.
Euroopassa ymmärtääkseni sääntelyllä pyritään suojelemaan yhteiskuntaa esim. pankkikriisien vaikutuksilta, mikä on aivan perusteltua.
Sääntely kuitenkin valitettavasti (hyvinä aikoina) estää kasvua.
Edelleen Yhdysvaltojen pörssiyrityksiin kuuluu valtava määrä kuluttajille tuotteita myyviä yrityksiä ja kaikkialla maailmassa toimivia luottokorttiyhtiöitä, joiden tuotteet taitavat löytyä joko perinteisinä kortteina tai sähköisinä sovelluksina jokaisen töissä käyvän lompakosta.