Kumppaniblogit

ESG-sijoittaminen – Vastuullista sijoittamista vai viherpesua?

ESG-sijoittaminen on paperilla kaunis ajatus.

Vastuullinen sijoittaminen ottaa huomioon niin ympäristön, yhteiskunnalliset asiat kuin hallinnon hyvyyden.

ESG on firmojen, konsulttien ja keinottelijoiden kuumin trendi.

Onko ESG oikeasti askel kohti vastuullisempaa ja parempaa sijoittamista, vai vain viherpesua, jossa kauniilla puheilla, keinottelulla ja rahalla saadaan rahastot ja sijoittajat uskomaan mitä tahansa?

Yksi termi, monta näkökulmaa ja ajatusta.

ESG on todella kaunis ajatus – toteutus ratkaisee

ESG, Enivronmental, Social, Governance. Kaunis ajatus ympäristöstä, yhteiskunnasta ja hyvästä hallintotavasta huolehtivasta yrityksestä.

ESG-sijoittaminen on eittämättä vastuullista sijoittamista. Kun kriteeristöön otetaan yrityksen laadun, taloudellisen tilanteen ja kasvun ohella mukaan myös vastuullisuus, voi riskejä alentaa merkittävästi. Samalla sijoitus ei ole sijoitus pelkästään itselle, vaan myös paremmalle tulevaisuudelle.

Kuka nyt haluaisi suoraan tukea vastuuttomasti toimivia, korruptoituneita ja ympäristöä saastuttavia yrityksiä?

Eikä ESG oikeasti jää pelkästään ajatuksen tasolle. Kyllä se on saanut yritykset heräämään tulevaisuuteen. Ehkä rahaa ei voikaan enää nyhtää pahaa aavistamattomilta sijoittajilta, jos koko yrityksen tulevaisuus on ihan retuperällä ja johto läpikorruptoitunut?

Mutta. Olisi naiivia ajatella, etteikö ESG toisi mukanaan kaikenlaista keinottelua. Ja pahamaineisia ESG-konsultteja.

Oliko ESG:n tarkoituksena kuitenkaan luoda lisäbisnes viherpesuun ja kauniiden IR-diojen oikeaoppiseen luontiin?

ESG on paperilla enemmän kuin kaunis ajatus, siitä ei pääse yhtään mihinkään. Todellisuus tällä hetkellä näyttäytyy kuitenkin välillä perin mielenkiintoisena.

Tässä artikkelissa nostetaan esiin monia mielenkiintoisia pointteja. Yksi kenties mielenkiintoisimmista on puheet ja jopa lupaukset ESG:n paremmista tuotoista (onhan vastuullisen yrityksen pakko tuottaa lopulta paremmin?). Jos ne kerran tuottavat paremmin, mihin oikeastaan tarvitsisimme koko ESG-järjestelmää?

Eikö markkinoilla rahojen pitäisi automaattisesti mennä sinne, mistä tuottoa saa eniten?

Samoin ongelmat ESG:n kriteeristössä puhuttavat. Pitäisikö kriteeristöä muuttaa enemmän nykytilanteeseen ja aktuaalisiin CO2-päästöihin, suunnitelmien ja puheiden sijaan?

Vastuullista sijoittamista on olemassa

ESG, tulevaisuuden hiilineutraalit suunnitelmat sekä kaiken maailman viherkonsultit. Siitäkö on vastuullinen sijoittaminen tehty?

Vastuullisella sijoittamisella on aivan varmasti paikkansa nyt ja tulevaisuudessa. On kuitenkin tärkeää nostaa esiin myös ongelmia nykyisessä järjestelmässä.

Se, että jotain rahastoa mainostetaan vastuullisena, ei automaattisesti tee siitä sellaista.

Sijoitetaan sen sijaan itse vastuullisesti. Tutustutaan taustoihin, riskeihin ja katsotaan IR-dioja pidemmälle, siitä on vastuullinen ja hyvä sijoittaminen tehty: niin historiassa, nyt kuin tulevaisuudessakin.

Eikä anneta nykytilanteen hämätä. Kyllä ESG:llä voi olla tulevaisuutensa. Se vaatii kuitenkin aktiivisuutta, ja nykyisten tulkintojen muuttamista.

Kommentoi
Ylös
>