Markkinakommentit

Miksi yritysrahoituksen aktiviteetti on hiipunut?

Eniten siitä kärsivät investointipankit ja pääomasijoitusyhtiöt.

Viime vuosi 2021 oli ennätyksellisen aktiivinen vuosi yrityskauppojen ja pörssilistautumisten osalta. Yrityskauppa-aktiviteettia ruokki edullinen rahan hinta ja vahva talouskasvu. Pörssilistautumisia tuki myös korkeat arvostuskertoimet.

Vuosi 2022 on alkanut epävarmoissa tunnelmissa sijoitusmarkkinoilla. Osakemarkkinoiden kurssilasku ja madaltuneet osakkeiden arvostuskertoimet yhdessä kallistuneiden lainakustannusten kanssa tekevät pörssilistautumisista vähemmän houkuttelevia kuin viime vuonna. 

Siispä heikentynyt markkinatilanne on vähentänyt merkittävästi listautumisintoa ja vaikuttanut myös yrityskauppasektoriin. Moni pörssilistautumista harkinnut yhtiö on perunut aikeensa listautua tai ainakin siirtänyt sitä.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan melkein 80 yritystä laittoi jäihin neljän viikon aikana Ukrainan sodan alkamisen jälkeen yrityskauppa-, lainaemissio- tai listautumissuunnitelmansa. Niiden kokonaissumma oli vähintään 25 miljardia dollaria.

Pörssilistautumisten lukumäärä laski globaalisti vuoden ensimmäisen vajaan kolmen kuukauden aikana peräti noin 74 prosentilla verrattuna vuodentakaiseen. Joukkolainamissioiden lukumäärä laski vastaavana aikana 28 prosentilla.

Heikentynyt yrityslaina-aktiviteetti vaikuttaa negatiivisesti investointipankkien toimintaan. Vuosi 2021 oli monelle investointipankille ennätyksellisen vahva.

Erityisesti vanhalla mantereella toimivien investointipankkien liiketoiminnan tilanne on muuttunut haastavammaksi, sillä yrityskauppojen lukumäärä on vähentynyt Euroopassa alkuvuoden aikana yli 20 prosenttia.

Investointipankkitoiminta on myös monelle amerikkalaiselle pankille tärkeä liiketoiminnan divisioona. Suurista amerikkalaispankeista JPMorgan Chase & Co. raportoi tänään keskiviikkona ensimmäisenä tammi-maaliskuun liiketoiminnan lukemat. Pankin osakekohtainen tulos jäi ennusteita matalammaksi. Nettotulos laski 42 prosenttia viime vuoden vertailukaudesta ja oli 8,3 miljardia dollaria vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. 

Osittain tulospudotus johtui juuri investointipankkitoiminnan hiipumisesta. Investointipankkitoiminnan palkkiot laskivat 31 prosenttia vertailukaudesta.

Suurin osa muista suurista amerikkalaispankeista raportoi vuoden ensimmäisen neljänneksen lukemat myöhemmin tällä tai ensi viikolla. Myös niiden odotetaan raportoivan heikentyvästä investointipankkitoiminnasta.

Investointipankkien lisäksi myös pääomasijoitusyhtiöt kärsivät yrityskauppa- ja pörssilistautumisaktiviteetin laskusta, sillä pääomasijoitusyhtiöille yrityskaupat ja pörssilistautumiset ovat tärkeä vaihtoehto voittojen kotiuttamiselle. Pääomasijoitusyhtiöt olivat Bloombergin tietojen mukaan mukana jopa 24 prosentissa toteutuneista yrityskaupoista vuonna 2021. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös