Markkinakommentit

Helsingin pörssi laskevassa trendissä – analyysitalo ennustaa suunnan jatkuvan

Osakemarkkinoilla vallitsee nyt mollivoittoiset tunnelmat. Siitä kertovat myös teknisen analyysin indikaattorit.

Markkinatunnelmat ovat synkentyneet inflaatiopaineiden, korkojen nousun ja Ukrainan sodan vuoksi.

Yhdysvalloissa inflaatio nousi maaliskuussa korkeammalle kuin kertaakaan sitten vuoden 1981. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi, kun hintapaineita luoneet toimitusketjujen häiriöt jatkuvat koko maan taloudessa. Maan työministeriön mukaan kuluttajahintaindeksi nousi maaliskuussa 8,5 prosenttiin viime vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Kasvavat inflaatiopaineet pakottavat keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa.

”Inflaatio näyttää olemaan pysyvämpi ilmiö verrattuna Ukrainan sotaa edeltäviin arvioihin, pitäen keskuspankit globaalisti varpaillaan. Moni kehittyvien maiden keskuspankki aloitti korkojen nostot jo viime vuonna, mutta Fedin entistä haukkamaisempi sävy lisää myös kehittyvien keskuspankeille paineita kiihdyttää ohjauskorkojensa nostoja”, toteaa Aktian salkunhoitaja Mikko Kuisma markkinakatsauksessaan.

Kuisman mukaan markkinat hinnoittelevatkin kehittyvien talouksien keskuspankeille jo yli kahden prosenttiyksikön rahapolitiikan kiristymistä seuraavan 12 kuukauden aikana.

Asiantuntija ennustaa pörssiromahdusta

Nordnet Pankin Martin Paasi kertoo Taloussanomille pitävänsä pörssiromahdusta todennäköisenä.

Euroalueen pörsseissä on Paasin mukaan se ongelma, että EKP:n taseen rahallinen määrä on 75 prosenttia euroalueen pörssiyhtiöiden markkina-arvosta. Paasin mukaan käytännössä se tarkoittaa sitä, että nyt kun määrällistä elvytystä lopetetaan, eli vähennetään Euroopan velkapapereiden ostoa, niin se raha alkaa imeytyä pois markkinoilta, kun euroalueen valtioiden lainat erääntyvät maksuun.

Tämä näkyy myös teknisen analyysin suosituksissa.

Tekniseen analyysiin erikoistunut Investtech antaa tällä hetkellä 27 Helsingin pörssin yritykselle ostosuosituksen ja 72 yritykselle myyntisuosituksen. 93 yrityksen suositus on ”tarkkaile”. Siten vain 14 prosenttia yhtiöistä saa tällä hetkellä ostosuosituksen.

Helsingin pörssin suunta on kääntynyt laskuun syyskuussa 2021. Sitä ennen indeksi nousi voimakkaasti koronaelpymisen vuoksi. Nyt indeksi laskee trendikanavan sisällä.

Trendikanavassa yhdistetään kaksi trendilinjaa jonkin aikavälin hintahuippu ja hintapohjat, jolloin saadaan trendikanava. Tämä kanava kuvaa siis toisaalta kurssikehityksen trendisuuntaa, mutta myös trendin tuki- ja vastustasot.

Teknisessä analyysissä lähdetään siitä, että mikäli markkinanäkymät muuttuvat negatiiviseen suuntaan, on yleensä todennäköistä, että jatkossa on tulossa lisää samansuuntaista kehitystä. Tällöin markkinoille on tyypillistä, että negatiiviset uutiset saavat enemmän huomiota. Osakkeen, joka sijaitsee laskevalla trendikanavalla, oletetaan siten laskevan edelleen kanavan sisällä lisää.

Helsingin pörssin trendi on alaspäin

Investtech arvioi analyysiuutisissaan, että Helsingin pörssin yleisindeksin kurssikehitys on heikkoa laskutrendin sisällä. Se indikoi analyysitalon näkemyksen mukaan negatiivisen kehityksen jatkuvan ja vastusta kohdataan trendikanavan vastuslinjan kohdalla.

Indeksi on marginaalisesti rikkoutunut alas tukitason läpi noin 11400 pisteen kohdalla. Investtechin mukaan pysyvä rikkoutuminen osoittaa edelleen tapahtuvaa laskua.

Indeksin volyymihuiput vastaavat kurssipohjia ja volyymipohjat vastaavat kurssihuippuja. Tämä vahvistaa laskevaa trendikuvaa. Investtech pitää kokonaisuutena Helsingin pörssiä teknisesti negatiivisena keskipitkällä aikavälillä.

Investtech löytää teknisen analyysin perusteella kuitenkin tässäkin tilanteessa Helsingin pörssistä myös ostokandidaatteja.

Yksi tällainen on kansanosake Sampo, jonka osake on Investtechin mukaan nousutrendissä.

Tämä nousutrendi indikoi vahvan kehityksen jatkuvan trendin mukaisesti. Osake on saanut ostosignaalin liukuvan keskiarvon indikaattorilta ja sekin indikoi nousun jatkuvan. Osake on lisäksi rikkoutunut ylös vastustason läpi noin 46,8 euron kohdalla ja näin ollen on signalisoitu edelleen tapahtuvaa nousua.

”Volyymihuiput vastaavat kurssipohjia ja volyymipohjat vastaavat kurssihuippuja. Tämä heikentää nousevaa trendiä ja voi olla aikainen signaali tulevasta trendin rikkoutumisesta. Osaketta pidetään kokonaisuutena teknisesti positiivisena keskipitkällä aikavälillä”, Investtech toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös