Indikaattorit

Teollisuuden tuottajahinnat jatkavat jyrkkää nousua

Tuottajahinnat ovat nousseet jo pitemmän aikaa. Nousu on vain kiihtynyt.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat Suomessa keskimäärin 26,7 prosenttia vuoden 2021 maaliskuusta vuoden 2022 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 23,4 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 30,2 prosenttia.

Tuottajahintojen nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden, perusmetallien sekä paperin ja paperituotteiden kallistuminen edellisen vuoden maaliskuusta.

Vientihintaindeksin nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden, perusmetallien sekä paperin ja paperituotteiden kallistuminen edellisen vuoden maaliskuusta. Tuontihintaindeksin nousuun puolestaan vaikutti erityisesti raakaöljyn, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden sekä perusmetallien kallistuminen.

Helmikuusta maaliskuuhun teollisuuden tuottajahinnat nousivat 5,0 prosenttia. Tuottajahintoja nosti erityisesti öljytuotteiden sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden kallistuminen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Teollisuuden tuottajahinnat ovat olleet jyrkässä nousussa vuoden 2020 lopulta lähtien. Tuottajahintaindeksin nousu on vain kiihtynyt viime kuukausina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös