Listaamattomat yhtiöt

Talvivaaran kaivoksen omistava Terrafame tekee tulosta akkukemikaalien tuotannollaan

Akkukemikaalituotanto on käynnistynyt ja sen myötä kohonnut jalostusaste näkyy Terrafamen tuloskunnossa.

Yhtiön akkukemikaaliliiketoiminnan liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 46,5 miljoonaa euroa, mikä on noin 37 prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta. Vuotta aiemmin kyseisen liiketoiminnan liikevaihtoa ei vielä ollut lainkaan.

Metallipuolituoteliiketoiminnan liikevaihto oli 80,6 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 93,4 miljoonaa euroa.

Terrafamen liikevaihto yhteensä oli 127 miljoonaa euroa, mikä on 36 prosenttia vertailukautta enemmän. Akkukemikaaliliiketoiminnan ylösajo ja metallien hintojen nousu kasvattivat liikevaihtoa, vaikka hintasuojaukset vaimensivat erityisesti voimakkaasti nousseen nikkelin hinnan suoraa vaikutusta liikevaihtoon.

Käyttökate yhteensä nousi 27,7 miljoonaan euroon, mikä on 21,8 prosenttia liikevaihdosta. Vahva liikevaihto kompensoi osaltaan tarveaineiden nousseiden hintojen vaikutusta käyttökatteeseen. Liiketulos nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 13,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin liiketappio 0,7 miljoonaa euroa.

Suomen valtion pääosin omistama Terrafame on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan.

Yhtiö omistaa Talvivaaran kaivoksen ja metallitehtaan Sotkamossa. Yhtiö perustettiin vuonna 2015, kun se osti kaivostoimintaa aiemmin pyörittäneen Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuden.

Sähköauto- ja akkumarkkinat vahvassa kasvussa

Terrafamen strateginen suunta määriteltiin syksyllä 2018, jolloin tehtiin päätös investoida akkukemikaalitehtaaseen. Valmistuttuaan tehdas käyttää raaka-aineenaan metallitehtaan nykyistä päätuotetta, nikkeli-kobolttisulfidia.

Kun puolituote, joka nyt myydään metalleja jalostavien yhtiöiden raaka-aineeksi, jalostetaan itse, tarkoittaa se yhtiölle siirtymistä jalostusketjussa eteenpäin erikoiskemikaalien valmistajaksi. Uusi tehdas on yksi maailman suurimmista sähköautojen akuissa käytettävien nikkelisulfaattien tuotantoyksiköistä.

Terrafamen mukaan sähköautojen globaali myynti on jatkunut vahvana. Vuoden 2022 tammi–helmikuussa maailmassa myytiin lähes 1,2 miljoonaa sähköautoa, mikä on peräti 90 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021.

Kiina on edelleen suurin sähköautojen markkina. Tammi–helmikuussa 2022 Kiinassa myytiin yhteensä noin 0,7 miljoonaa sähköhenkilöautoa sekä kevyttä hyötyajoneuvoa. Myynti kasvoi 133 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Sähköautojen myynnin kasvu oli vahvaa myös USAssa ja Kanadassa sekä Euroopassa verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021, mutta myös näillä markkinoilla

”Sähköautojen kysynnän kasvun taustalla olevat ajurit pysyivät siis vahvoina ja tukivat Terrafamen akkukemikaalituotannon ylösajon etenemistä”, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalitehtaan ylösajo jatkuu

Lukkaroinen kertoo, että Terrafamen liikevaihdon kannalta merkittävän nikkelin, energian ja kemikaalien hinnat ovat olleet nousussa.

”Teollisuusyritykset ovat siirtäneet hankintojaan pois Venäjältä, mikä on lisännyt kysyntää vaihtoehtoisissa hankintalähteissä. Kysynnän kasvu on puolestaan nostanut hintoja. Myös Terrafame teki sodan alettua päätöksen siirtää hankinnat pois Venäjältä”, toimitusjohtaja toteaa.

Energian ja kemikaalien nousseet hinnat kasvattivat kuitenkin tuotantokustannuksia, mikä heijastui negatiivisesti yhtiön käyttökatteeseen. Lukkaroisen mukaan vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljännekset kannattavuutta rasittivat odotuksia matalammaksi jäänyt alkuvuoden tuotanto sekä akkukemikaalitehtaan käynnistämiseen valmistautumisesta aiheutuneet kustannukset.

Terrafame jatkaa akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajoa suunnitellusti, toimitusjohtaja toteaa.

Yhtiöllä on meneillään useita akkukemikaaleihin liittyviä merkittäviä asiakasneuvotteluja ja tuotehyväksyntäprosesseja. Euroopan geopoliittinen tilanne tulee nostamaan Terrafamen tuotantokustannuksia, ja perusmetallien ja akkukemikaalien hintakehitykseen liittyy huomattavaa epävarmuutta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös