Markkinakommentit

Tuloskausi alkanut rapakon takana positiivisissa tunnelmissa

Amerikkalaiset jättipankit ovat yllättäneet odotuksia positiivisemmin ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Kuluvan vuoden tuloskauteen on lähdetty epävarmoissa tunnelmissa, koronan pitkittyminen, kiihtyvä inflaatio ja helmikuussa alkanut Ukrainan sota ovat luoneet synkän varjonsa alkavan vuoden odotuksiin.

Kaikesta huolimatta tuloskausi on ainakin tähän mennessä sujunut vienossa myötätuulessa suurten amerikkalaispankkien johdolla.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava toteaa pankin viikkokatsauksessa, että USA:n suurimman pankin JP Morganin tulos laski 42 prosenttia edellisestä vuodesta investointipankkitoiminnan vaisun kehityksen ja luottotappiovarausten vuoksi. Tulos jäi siten hieman odotuksista.

”Pankin arvostettu pääjohtaja Jamie Dimon näki Yhdysvaltain talouskehityksen jatkuvan suotuisana ainakin vielä syksyyn asti. Sen jälkeen epävarmuus kasvaa, jos inflaatio pysyy korkealla samaan aikaan, kun Fed pienentää tasettaan”, Alava toteaa.

Yhdysvaltojen kolmanneksi suurimman pankin Citigroupin tulos laski 46 prosenttia ja neljänneksi suurimman pankin Wells Fargon tulos laski 21 prosenttia. Wells Fargo myönsi asuntolainoja kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

”Asuntolainojen kysyntä on alkanut hidastua, kun 30-vuoden asuntolainan korko on noussut jo yli 5 prosentin ja asuntojen hinnat ovat nousseet tuntuvasti”, Alava toteaa.

Investointipankeista puolestaan Morgan Stanleyn tulos laski 11 prosenttia ja Goldman Sachsin tulos laski peräti 42 prosenttia.

Alavan mukaan kaikki neljä pankkia ylittivät kuitenkin analyytikkojen odotukset.

”Tulosten ennakoidaan laskeneen tammi-maaliskuussa ainoastaan rahoitussektorilla, ja muilta toimialoilta odotetaan tuloskasvua. Keskimäärin tulosten odotetaan kasvaneen 6 prosenttia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana”, Alava toteaa.

Nordean päästrategi Antti Saari toteaa Twitterissä, että tuloskausi on vielä alkutekijöissään, mutta USA:n alku on ollut lupaava.

”Toistaiseksi menty hyvää kyytiä ennusteista yli. Rahoitus-alalla tulokset pienenemässä viime vuoden kertaerien takia”, Saari toteaa.

Kovimmat odotukset kohdistuvat energiasektoriin.

Nordea odottaa esimerkiksi amerikkalaisilta energia-alan yrityksiltä peräti 260 prosentin tuloskasvua ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Teollisuustuotteista pankki odottaa 36 prosentin tuloskasvua ja perusteollisuudessa odotuksissa on 35 prosentin tuloskasvu.

Rahoitussektorilta odotuksissa on 19 prosentin tuloslasku. Toistaiseksi rahoitussektori on yltänyt 13 prosentin positiiviseen tulosyllätykseen.

Saaren mukaan viime vuonna moni amerikkalaispankki joutui purkamaan koronakriisin keskellä tehtyjä liian suuriksi osoittautuneita luottotappiovarauksia, mikä nosti tuloksia. Nyt, kun näillä on taas normaali etumerkki, tulokset jäävät vuodentakaisesta.

Vuosien 2019 – 2022 tuloskasvu kuitenkin ihan hyvää ja vuositasolle muutettuna vastaa karkeasti pitkän aikavälin keskiarvoa, Saari arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös