Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Omakotitalojen ostajilla on käsijarru päällä – hinnat tulevat laskemaan

Koronapandemian jälkeinen paluu normaaliin uhkaa kääntää omakotitalojen hintojen kurssin jälleen laskusuuntaan halutuimpien kasvualueiden ulkopuolella, ennustaa Hypon ekonomisti.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 2,1 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat 1,0 prosenttia.

Omakotitalojen tonttien hinnat nousivat koko maassa 10,3 prosenttia viime vuodesta.

Omakotitalojen hinnannousu painottui suuriin ja keskisuuriin kuntiin. Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat yli 100 000 asukkaan kunnissa 4,1 prosenttia ja 20 000–59 999 asukkaan kunnissa 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Kunnissa, joiden asukasluku on 60 000–100 000, hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Alle 20 000 asukkaan kunnissa hinnat pysyivät lähes ennallaan vuoden takaiseen verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan yli 100 000 asukkaan kunnissa omakotitalojen neliöhinta oli 2 474 euroa ja alle 20 000 asukkaan kunnissa neliöhinta oli 1 336 euroa vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Korkeimmat hinnat olivat pääkaupunkiseudulla, jossa neliöhinta oli 3 546 euroa.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 7,7 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat nousivat 1,5 prosenttia.

Vanhojen omakotitalojen kauppojen määrä on laskussa

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksellä vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin noin 3 300, joka on noin 10 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021. Omakotitalotonttikauppoja tehtiin noin 900, eli melkein viidennes vähemmän kuin vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppa hiljeni peräti 15 prosentilla vuodentakaisesta sodan syttymisen jälkeen maaliskuussa.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi, että Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset eivät vielä näy kovin voimakkaasti tuoreissa tiedoissa omakotitalojen kaupoista ja hinnoista.

”Hetkellinen käsijarru on nyt kuitenkin päällä ja asunnonostajat ovat varpaillaan. Myös uusien omakotitalojen rakentaminen kärsii sodan seurauksista”, Keskinen toteaa.

Keskisen mukaan omakotitalojen hinnat ovat nousseet korona-aikana voimakkaimmin suurissa kaupungeissa ja viime vuonna pääkaupunkiseudulla nähtiin yli kahdeksan prosentin kasvu omakotitalojen hinnoissa. Muualla maassa hinnat nousivat kuudella prosentilla, mikä on korkein lukema yli kymmeneen vuoteen.

Omakotitalokauppaa rajoittaa jatkossa moni tekijä

Ennen koronapandemiaa koko maan omakotitalojen hinnat olivat laskusuunnassa. Ekonomistin mukaan koronan myötä kasvanut tilantarve tukee omakotitalojen suotuisaa hintakehitystä, mutta yhtä suuria hintojen harppauksia ei hänen mukaansa tulla enää näkemään.

”Sodan aiheuttama inflaatio aiheuttaa varovaisuutta omakotitalokaupassa, kun korkeat lämmityskulut muodostuvat suurissa taloissa erityisen korkeiksi ja remonttikulutkin reippaiksi. Korjausrakentamisen hinnat ovat nousseet vuoden aikana kymmenellä prosentilla.”

Koronapandemian jälkeinen paluu normaaliin uhkaa kääntää omakotitalojen hintojen kurssin jälleen laskusuuntaan halutuimpien kasvualueiden ulkopuolella, Keskinen ennustaa.

”Yhä useampi julkisivu ja katto jää myös tulevaisuudessa korjaamatta asukkaiden puuttuessa”, hän arvioi.

Koko asuntomarkkinoiden hintakehityksestä Hypo ennustaa, että asuntojen nimellishinnat nousevat niukasti tänä ja ensi vuonna, mikä tarkoittaa käytännössä reaalihintojen selvää laskua. Inflaatio ja palkat kasvavat hintoja enemmän.

Jopa pääkaupunkiseudulla reaalihinnat tulevat alaspäin, vastaavia lukuja on viimeksi nähty finanssikriisissä.

Koko maan asuntomarkkinoille Hypo ennustaa 1,5 prosentin nousua tänä vuonna ja 0,5 prosenttia ensi vuonna. Pääkaupunkiseudulla vastaavat luvut ovat tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>