Makrotalous

Fedin Jerome Powell: Keskuspankki on päättänyt nujertaa inflaation

Pääjohtajan mukaan Fedin toimia ei kannata kyseenalaistaa.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell puhui tiistaina Future of Everything Festival -tapahtumassa, jonka järjesti Wall Street Journal. 

Powell kertoi, että hintavakauden palauttaminen on keskuspankin ehdoton tavoite. Hän toivoo sen tapahtuvan niin, että työmarkkinan tilanne pysyy vahvana. Pääjohtaja kuitenkin arvioi, että työttömyysaste saattaa hieman nousta nykyiseltä 3,6 prosentin tasolta.

Powell kommentoi myös tulevia koronnostoja. Hän arvioi, että myös kesä- ja heinäkuun korkokokouksissa ohjauskorkoa nostetaan 0,50 prosenttiyksiköllä. Toukokuun 0,50 prosenttiyksikön koronnosto oli suurin vuoden 2000 jälkeen.

Fedin koronapandemian vuosien 2020 ja 2021 aikainen rahapoliittinen elvytys saattoi Powellin mukaan muuttaa työmarkkinoita niin, että USA:n tämän hetken työttömyysaste ei ole linjassa Fedin kahden prosentin inflaatiotavoitteen kanssa. Inflaatiotavoitteen mukainen työttömyysaste on pääjohtajan mukaan todennäköisesti selvästi korkeampi kuin nykyinen 3,6 prosenttia.

Wells Fargon johtaja Charlie Scharf totesi tiistaina järjestetyssä tapahtumassa, että taantuman välttäminen saattaa olla vaikeata. Hän kuitenkin kertoi kuluttajien ja yritysten taloudellisen tilanteen olevan tällä hetkellä hyvä. Se antaa uskoa, että mahdollinen taantuma saattaisi olla lyhyt.

Powellin mukaan keskuspankkiirit ovat yksimielisiä siitä, että tehtävä on haastava ja tämän hetken globaalit tapahtumat vaikeuttavat sitä entisestään. Tilanteesta tekee vaikean myös se, että inflaatio on niin korkea, mutta työttömyysaste samaan aikaan erittäin matala.

Fedin koronnostojen lukumäärä on edelleen epävarmaa. Jos inflaatio ei rauhoitu lähiaikoina, ohjauskorkoa saatetaan joutua nostamaan lähelle neljää prosenttia seuraavan 12-18 kuukauden aikana. Keskuspankkiiri arvioivat muutama kuukausi sitten, että korkoja nostettaisiin kolmen prosentin tuntumaan. Powell kertoi tiistaina, että korkoja nostetaan, kunnes inflaatio rauhoittuu ja talouden tilanne on sopiva.

Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatio oli maaliskuussa 6,6 prosenttia. Huhtikuun lukema julkaistaan 27. toukokuuta. CPI eli kuluttajahintaindeksi sitä vastoin kohosi huhtikuussa 8,3 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös