Makrotalous

Amerikkalaispankki: Osakemarkkina ylihinnoittelee taantumariskiä

Suurin osa eteenpäin katsovista makroindikaattoreista viittaa edelleen talouskasvun jatkumiseen Yhdysvalloissa.

Sijoittajien taantumahuolet ovat läsnä osakemarkkinoilla. Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 on laskenut vuoden alusta noin 16,4 prosenttia. Teknologiaindeksi Nasdaq 100 on halventunut peräti 25,8 prosenttia.

Amerikkalaispankki JPMorganin strategi Marko Kolanovic arvioi osakemarkkinoiden nykytilannetta suhteessa tämän hetken makrotalouden ympäristöön ja muihin omaisuuslajeihin. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Euroopan osakemarkkinat hinnoittelevat jopa 70 prosentin taantuman todennäköisyyttä. Vakaan luottoluokituksen joukkolainoissa todennäköisyys on noin 50 prosenttia. Sitä vastoin matalan luottoluokituksen joukkolainojen hinnoittelussa on taantuman todennäköisyys 30 prosenttia ja valuuttakursseissa vain 20 prosenttia.

Kolanovicin näkemyksen mukaan on mahdollista, että pahimmat taantumahuolet väistyvät ja sen ansiosta osakekurssit kallistuisivat. Myös negatiivinen sijoittajasentimentti indikoi tulevaa kurssinousua. Se on ollut yleensä hyvä kontraindikaattori.

Strategi kuitenkin toteaa, että osakemarkkina saattaa olla myös oikeassa taantumapelkojen suhteen. Siinä tapauksessa erityisesti joukkolainojen hinnat laskisivat nykyiseltä tasolta.

Talouskasvu on hidastunut viime vuoden lukemista. Taantuman ennustaminen on kuitenkin haastava tehtävä. Sen todennäköisyyttä nostaa tällä hetkellä Yhdysvalloissa erityisesti nouseva korkotaso ja korkea inflaatio. 

Toisaalta koronapandemian hellittäminen tukee kulutusta varsinkin palvelusektorilla. Yhdysvaltain teollisuuden ja palvelujen aktiviteetti on edelleen vahvaa. Ostopäällikköindeksilukemat ovat teollisuuden ja palvelujen osalta selvästi yli 50:n. Se viittaisi talouskasvun jatkumiseen. 

Toisaalta Michiganin yliopiston kuluttajasentimentti on heikentynyt merkittävästi viime kuukausina ja lähestyy jo edellisten taantumien lukemia. Matala lukema johtuu korkeasta inflaatiosta. 

Sitä vastoin Conference Boardin kuluttajanluottamus on hyvällä tasolla. Kaiken kaikkiaan siis suosituimmista eteenpäin katsovista indikaattoreista vain Michiganin yliopiston julkaisema kuluttajasentimentti indikoi taantumariskin kasvua.

Sveitsiläispankki UBS:n näkemys poikkeaa JPMorganista. Pankki arvioi, että osakemarkkina hinnoittelee nyt noin 40 prosentin todennäköisyyden taantumalle.

Historian saatossa taantumariskin kasvaminen on johtanut kurssilaskuun, jos taantumapelot ovat käyneet toteen. JPMorganin Keith Parker arvioi tiiminsä kanssa, että reaalitalouden taantuma ja tulostaantumaa todennäköisimpänä skenaariona tarkoittaisi, että S&P 500 laskisi alle 3800 pisteen.

Sitä vastoin aiheettomat taantumapelot ovat aikaansaaneet vahvan osakemarkkinoiden kurssinousun. Historian saatossa S&P 500 -indeksi on kallistunut keskimäärin 12 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana, jos kyseinen skenaario on toteutunut.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös