Sijoitusuutiset

Helsingin ja pohjoismaiden pörsseissä tapahtui merkillinen Flash Crash

Yllättävän rajun kurssiheilahtelun syitä selvitetään.

Helsingin pörssissä koettiin erikoinen tilanne hieman ennen kello 11 alkaen, kun Helsingin pörssin yleisindeksi romahti vain muutamassa minuutissa noin 6,7 prosenttia perjantain päätöstasosta.

Indeksin palautuminen oli yhtä nopea kuin oli romahduskin. Noin kello 11.10. mennessä indeksi oli palautunut normaalitasolle ja noin kello 12.25. kurssilasku perjantain päätöstasoon oli enää 1,26 prosenttia.

Kyseessä on niin sanottu Flash Crash eli nopea ja lyhytaikainen pörssin äkkilasku.

Nopeita hetkellisiä pudotuksia nähtiin esimerkiksi pörssin eniten vaihdetuilla osakkeilla.

Sama ilmiö nähtiin myös muissa pohjoismaissa. Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan pörssit laskivat hetkellisesti rajusti. Sama ilmiö nähtiin hieman pohjoismaita lievempänä myös Saksassa, Frankfurtin pörssissä.

Nasdaq Heldingin viestinnän Maarit Bystedt kertoo Helsingin Sanomille, että Nasdaq käy nyt vuoropuhelua markkinaosapuolten kanssa ja selvittää, mistä Flash Crash johtuu.

”Markkinavalvonta valvoo joka tapauksessa markkinaa ja tässäkin on oltu ajan tasalla. Omat järjestelmämme toimivat ihan normaalisti”, Bystedt kertoo Helsingin Sanomille.

Flash Crash määritellään hyvin nopeaksi ja syväksi osakkeiden kurssiromahdukseksi. Usein se tapahtuu algoritmikaupankäynnin ja ultranopean eli HFT-kaupankäynnin (high-frequency trading) yhteisvaikutuksesta. Ultra-nopeassa kaupankäynnissä markkinoita monitoroivat tietokoneohjelmat käyvät nopeatempoista automatisoitua kauppaa erilaisilla rahoitusinstrumenteilla sekuntien tai sekunnin kymmenysosien aikana.

Helsingin pörssin kaupankäynnistä jo yli puolet on algoritmikaupankäyntiä.

Maailmalla on esimerkkejä useista Flash Crash -tilanteita. Esimerkiksi 6. toukokuuta 2019 Dow Jones -indeksi romahti Yhdysvalloissa yli 1000 pistettä vain 15 minuutissa. Kesäkuun 22. päivänä vuonna 2017 kryptovaluutta Ethereum romahti yli 300 dollaria vain 0,1 dollariin muutamissa minuuteissa GDAX-pörssissä.

Lokakuun 7. päivänä vuonna 2016 Britannian punta romahti yli kuusi prosenttia dollariin nähden muutamassa minuutissa. Sen jälkeen punnan arvo nousi yhtä nopeasti kuin oli laskenutkin.

Tapahtuman taustoja selvitetään lisää tässä artikkelissa.

Kommentoi
Ylös
>