Yritysuutiset

Vaisalan tilauskirjat pullistelevat ennätyslukemissa

Vaisalan vuosi on alkanut vahvasti ja näkymätkin ovat valoisat.

Mittauslaitevalmistaja Vaisala on aloittanut alkuvuoden vakuuttavasti. Ukrainan sodalla ja Venäjä-pakotteilla ei ollut suoraa merkittävää vaikutusta yhtiön tulokseen, vaikka Vaisala päätti kokonaan lopettaa myynnin venäläisille ja valkovenäläisille asiakkaille.

Yhtiön toimitusjohtaja Kai Öistämö kertoo, että koko vuoden 2021 kestänyt vahva kysyntä jatkui ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi huomattavat 29 prosenttia edellisvuodesta ja tilauskanta saavutti neljänneksen lopussa kaikkien aikojen korkeimman tason 169 miljoonaa euroa, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

”Saadut tilauksemme kasvoivat molemmilla liiketoiminta-alueilla ja useimmilla markkinoilla. Saatujen tilausten kasvu jatkui erittäin vahvana uusiutuvan energian markkinalla ja lentosäämarkkina otti ison harppauksen kohti pandemiaa edeltävää tasoa. Vahva kehitys jatkui myös teollisten instrumenttien markkinalla ja life science -markkinalla”, Öistämö kertoo.

Yhtiön liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa 119 miljoonaan euroon, kasvaen 29 prosenttia vertailukaudesta.

Öistämön mukaan teollisten mittausten liiketoiminta-alueen liikevaihdon kasvu oli ennätysmäinen 34 prosenttia, ja kasvu oli vahva kaikilla markkinoilla. Myös Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen liikevaihdon 26 prosentin kasvu oli paljon totuttua korkeampi.

”Liikevaihdon kasvu oli vahva uusiutuvan energian markkinalla ja meteorologiamarkkinalla, ja hyvä tiesäämarkkinalla. Vahvasta tilausvirrasta huolimatta, lentosäämarkkinan liikevaihto jäi jonkin verran vertailukaudesta.”

Vaisalan liiketulos yli kaksinkertaistui edellisestä vuodesta 17,5 miljoonaan euroon liikevaihdon kasvun ja bruttokateprosentin paranemisen myötä. Henkilömäärän kasvu ja panostukset IT-järjestelmien uusimiseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen kasvattivat kiinteitä kuluja.

”Teimme ensimmäisellä neljänneksellä komponentteihin liittyviä ostositoumuksia spottimarkkinoilla 6 miljoonalla eurolla. Vaikutus ensimmäisen neljänneksen bruttokateprosenttiin oli vähäinen”, toimitusjohtaja toteaa.

Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,17 eurosta 0,38 euroon. Yhtiötä seuraava Inderes oli odottanut 0,22 euron osakekohtaista tulosta, joten tuloskasvu oli selvästi odotettua vahvempaa.

Päivitetyn strategian mukaisesti Vaisala johtaa kolmentyyppisiä liiketoimintoja: lippulaivamarkkinat, kasvumarkkinat ja uudet markkinat.

”Niin kuin ensimmäisen neljänneksen erinomainen 14,8 % liiketulosmarginaalimme osoitti, onnistuimme kannattavuusmielessä kaikissa liiketoiminnoissa saman aikaisesti, kun liikevaihtomme kasvoi vahvasti”, Öistämö kertoo.

Hänen mukaansa kasvumarkkinat, kuten uusiutuva energia ja life science, kasvoivat vahvasti ja uusien markkinoiden kehitys näyttää lupaavalta. Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueella AerisWeather-yritysosto ajaa puolestaan tilauspohjaisen ohjelmistoliiketoiminnan kehitystä.

Ukrainassa käytävällä sodalla ja Venäjää vastaan asetetuilla pakotteilla ei ollut suoraa merkittävää vaikutusta Vaisalaan, mutta niillä on kuitenkin vaikutusta taloudelliseen toimintaympäristöön. Ne ovat lisänneet talouden kehitykseen liittyvää epävarmuutta. Lisäksi pandemiatilanne ja siihen liittyvät sulkutoimet erityisesti Kiinassa lisäävät talouden epävarmuutta edelleen.

Öistämön mukaan näkyvyys komponenttien saatavuuteen on edelleen heikko, ja komponenttipulan Vaisala arvioi jatkuvan koko vuoden 2022 ajan.

Vaisala odottaa teollisten mittausten, life science -, sähkönsiirto- ja nestemittausmarkkinoiden edelleen kasvavan. Meteorologiamarkkinan ja tiesäämarkkinan odotetaan olevan vakaat. Lentosäämarkkinan odotetaan elpyvän kohti pandemiaa edeltävää tasoa. Uusiutuvan energian markkinan odotetaan edelleen kasvavan.

Näistä hidasteista huolimatta Vaisala arvioi vuoden 2022 liikevaihdon olevan 465–495 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 55–70 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 438 miljoonaa euroa ja liiketulos oli 50 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös