Käänneyhtiöt

Kurssiromahtaja Nokian Renkaat nousi piensijoittajien suosikkiosakkeeksi

Piensijoittajat odottavat Nokian Renkailta käännettä, vaikka yhtiön tulos painui loka-joulukuussa pakkaselle.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto putosi vuodentakaisesta helmikuusta 27,8 prosenttia, kertoo Nordnet tiedotteessaan. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät laskivat 33,0 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

Pörssin kaupankäynti kuitenkin kasvoi tammikuun 2023 euromääräisestä aktiviteetista 7,9 prosenttia. Myös kappalemääräinen kaupankäynti piristyi edelliskuuhun verrattuna 5,1 prosenttia Nordnetin osuuden noustessa 10,9 prosenttiin kauppojen kappalemäärästä.

”Osakekaupankäynti vilkastui helmikuussa vahvan tuloskauden tuella. Nordnet Suomessa arvo-osuustileille netto-ostettiin lisää kotimaisia osakkeita 32 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille kotimaisten osakkeiden netto-ostoja jatkettiin 21 miljoonalla eurolla. Ulkomaisia osakkeita lisättiin 16 miljoonalla eurolla”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Tuppuraisen mukaan kokonaisuutena suomalaiset yksityissijoittajat kiihdyttivät kaikkien sijoitusinstrumenttien ostamista ja käteissaldo Nordnetissä pieneni etenkin kotimaisen pörssiosakkeiden ostoilla.

Tuppurainen löytää useita syitä yksityissijoittajien osake- ja rahasto-ostoille.

”Keskimäärin vertailukautta selvästi vahvemmat tulosraportit, suotuisat alkaneen vuoden näkymät ja vuolaat osinkoehdotukset kasvattivat yksityissijoittajien kiinnostusta suoriin osakepoimintoihin, joskin myös rahastoihin virtasi kuukauden aikana 47 miljoonaa euroa lisäsijoituksia.”

Tuppuraisen mukaan korot eivät ole nousustaan huolimatta kohonneet vielä läheskään inflaation tasolle.

”Sijoituksilla tavoitellaan inflaatiosuojaa ja ostovoimaa reaalisesti kasvattavaa tuottoa”, hän pohtii.

Piensijoittajat uskovat Nokian Renkaiden käänteeseen

Nokian Renkaat oli kuukauden euromääräisesti yksityissijoittajien netto-ostetuin kotimainen osake. Vuoden alusta 14 prosenttia ja vuodessa 44 prosenttia kurssistaan menettäneen rengasvalmistajan osake kiihdytti helmikuussa selväksi ostosuosikiksi 24 miljoonan euron netto-ostoin.

Tuppuraisen mukaan Venäjä-riskin toteutumisen jälkeen markkinoilla on esiintynyt huolia yhtiön pitkän aikavälin kannattavuuden kehityksestä länsimarkkinoilla.

”Tilastojen valossa yksityissijoittajat uskovat yhtiön kykenevän ajan mittaan kannattavaan kasvuun ilman Venäjän markkinoita ja tuotantoa”, kertoo Tuppurainen.

Nokian Renkaat on yksi Helsingin pörssin eniten Ukrainan sodasta ja Venäjään kohdistuvista talouspakotteista kärsivistä yhtiöistä.

Ukrainan sodalla ja siitä johtuvilla pakotteilla on merkittävä negatiivinen vaikutus Nokian Renkaiden toimituskapasiteettiin ja suoritukseen. Renkaiden tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa myyntiin, erityisesti Keski-Euroopassa.

Nokian Renkaiden tiedetään käyvän läpi vaikeita aikoja. Silti yhtiön tuloksen painuminen tappiolle viime vuoden viimeisellä kvartaalilla oli yllätys.

Loka-joulukuussa rengasyhtiön liikevaihto oli 411 miljoonaa euroa, jossa laskua viime vuoden viimeiseen vuosineljännekseen tuli 19,8 prosenttia. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto laski vielä enemmän, 22,2 prosenttia, johtuen toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa.

Segmentit yhteensä liikevoitto laski viime vuoden 88 miljoonasta eurosta 13,5 miljoonaan euroon. Lasku johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa sekä muuttuneesta tehdasmixistä.

Liikevoitto painui tappiolle -13,5 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli plussalla 53 miljoonaa euroa.

Nordean osingot houkuttelevat

Nordealla käytiin eniten kauppaa eri tilien lukumäärällä ja euromääräisesti. Tuppuraisen mukaan pankin osaketta netto-ostettiin Nordnetin suomalaisasiakkaiden toimesta 18 miljoonalla eurolla.

”Helmikuussa edelleen nousussa jatkanut korkotaso on nostanut yksityissijoittajien odotuksia perinteisen pankkitoiminnan korkokatteen paranevasta kehityksestä. Lisäksi Nordean vahva osinkotuotto on ollut omiaan tukemaan osakkeen suosion kasvua tähän aikaan vuodesta”, Tuppurainen pohtii syitä pankin suosioon.

Nordean liiketoiminnan volyymien kasvu jatkui loka-joulukuussa. Etenkin pankin luotonanto yrityksille kehittyi vahvasti, vaikka taloudellinen epävarmuus lisääntyi.

Nordea kasvatti markkinaosuuksiaan Pohjoismaissa edelleen, ja asuntoluottovolyymit kasvoivat kolme prosenttia.

Viimeisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 26 prosenttia 1 609 miljoonaan euroon. Tuotot kasvoivat 19 prosenttia, kun korkokate kasvoi 31 prosenttia pääosin yritysluottojen, talletusvolyymien ja talletusmarginaalien kasvun ansiosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös