Yritysuutiset

Nokian Renkaat painui yllättäen tappiolle – osake sukeltaa

Nokian Renkaiden tiedetään käyvän läpi vaikeita aikoja. Silti tuloksen painuminen tappiolle oli yllätys.

Nokian Renkaat on yksi Helsingin pörssin eniten Ukrainan sodasta ja Venäjään kohdistuvista talouspakotteista kärsivistä yhtiöistä.

Ukrainan sodalla ja siitä johtuvilla pakotteilla on merkittävä negatiivinen vaikutus Nokian Renkaiden toimituskapasiteettiin ja suoritukseen. Renkaiden tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa myyntiin, erityisesti Keski-Euroopassa.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautorenkaista valmistettiin Venäjällä, ja liiketoiminta-alue Venäjä ja Aasia muodosti noin 20 prosenttia Nokian Renkaiden liikevaihdosta.

Renkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa. EU asetti huhtikuussa pakotteita, jotka kielsivät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun. Pakotteisiin sisältyi 10.7.2022 saakka ulottunut siirtymäkausi.

Kesäkuun lopussa Nokian Renkaiden hallitus päätti aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä.

Tulos tappiolle

Loka-joulukuussa rengasyhtiön liikevaihto oli 411 miljoonaa euroa, jossa laskua viime vuoden viimeiseen vuosineljännekseen tuli 19,8 prosenttia. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto laski vielä enemmän, 22,2 prosenttia, johtuen toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa.

Segmentit yhteensä liikevoitto laski viime vuoden 88 miljoonasta eurosta 13,5 miljoonaan euroon. Lasku johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa sekä muuttuneesta tehdasmixistä. Liikevoitto painui tappiolle -13,5 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli plussalla 53 miljoonaa euroa.

Kuva: Nokian Renkaat Oyj.

Osakekohtainen tulos oli miinuksella -0,11 euroa, kun vertailukaudella se oli plussalla 0,27 euroa. Tulosromahdus oli odotettuakin jyrkempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus osakekohtaiselle tulokselle viimeisellä vuosineljänneksellä oli 0,18 euroa plussalla.

Tulossukellus tuli yllätyksenä myös sijoittajille, sillä Nokian Renkaiden osake oli tiistaina noin kello 15.00 jo yli 12 prosentin laskussa.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo, että vuoden aikana yhtiö alkoi rakentaa liiketoimintaa ilman Venäjää, kasvatti tuotantoa Suomessa ja Yhdysvalloissa ja toi markkinoille uusia tuotteita ydinsegmenteissään.

”Tuotevalikoimamme on nyt vahvempi kuin koskaan. Teimme myös päätöksen uuden henkilöautorenkaita valmistavan ja alamme ensimmäisen hiilidioksidipäästöttömän tehtaan rakentamisesta Romaniaan sekä päätöksen yhteistyön aloittamisesta renkaiden sopimusvalmistajien kanssa. Nämä toimet ovat äärimmäisen tärkeitä kapasiteetin ja tulevaisuuden kasvumme kannalta”, Moisio kertoo.

Positiivisia uutisia rapakon takaa

Kaikesta huolimatta rengasyhtiön raskaiden renkaiden liikevaihto, kannattavuus ja tuottavuus nousivat ennätystasolle, Moisio kertoo.

”Vianor teki ennätysliikevaihdon ja henkilöautorenkaiden myyntivolyymi Pohjois-Amerikassa oli korkeimmalla tasolla koskaan yrityksemme historiassa. ”

Vuonna 2023 rengasyhtiö keskittyy tuotantokapasiteetin lisäämiseen, kilpailukykyiseen premium-tuoteportfolioon ja asiakkaiden palvelemiseen.

”Vuoden ensimmäinen puolisko on haastava heikon tarjonnan vuoksi mutta strategisten projektien edetessä odotamme volyymimme alkavan jälleen kasvaa vuoden 2023 toiselta vuosipuoliskolta eteenpäin”, Moisio uskoo.

Rengasyhtiö odottaa vuonna 2023 segmentit yhteensä liikevaihdon olevan 1,3–1,5 miljardia euroa ja segmentit yhteensä liikevoittoprosentin 6–8 prosenttia. Segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan syntyvän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla johtuen liiketoiminnan kausiluonteisuudesta. Viime vuonna segmentit yhteensä liikevaihto ilman Venäjää oli 1,3 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 1,3 prosenttia.

Vuodesta 2023 alkaen segmentit yhteensä liikevaihto ja segmentit yhteensä liikevoitto eivät sisällä Venäjän liiketoimintoja tai muita eriä, jotka eivät ilmennä Nokian Renkaiden liiketoiminnan operatiivista kehitystä.

Lue myös tämä: Nokian Renkaat yhteistyöhön kiinalaisyhtiön kanssa renkaiden saatavuuden varmistamiseksi

Kommentoi
Ylös
>