Markkinakommentit

Pörssikonkari: ”Kulunut pörssiviikko oli viime kuukausien ihmeellisimmistä”

Markkinoilla näkyy tällä hetkellä kasvavaa hermoilua.

Kulunut pörssiviikko hämmästyttää varainhoidon konkaria Hannu Angervuorta. Viikkokirjeessään hän kertoo, että viikon aikana osakekurssit ovat laskeneet rajusti ja markkinakorot ovat heiluneet villisti.

Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi laski viikon aikana 4,8 prosenttia. USA:n liittovaltion kahden vuoden velkakirjan korko nousi vajaasta 4,9 prosentista 5,07 prosenttiin, mutta romahti sitten perjantaina 4,6 prosenttiin.

Markkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX-indeksi, joka kertoo odotetusta volatiliteetista, nousi selvästi loppuviikosta. Vielä keskiviikkona indeksin lukema oli noin 19 pistettä, mutta perjantain päätteeksi VIX kipusi lähes 25 pisteeseen. Pelkokerroin ei ole ollut näin korkealla sitten joulukuun 12. päivän.

Perjantain korkoromahduksen taustalla oli Piilaaksossa toimivan Silicon Valley Bankin romahdus. SVB on Piilaakson aloittelevien yritysten rahoittaja ja Yhdysvaltain 18. suurin pankki. Kyseessä on toiseksi suurin yhdysvaltalaisen pankin konkurssi Washington Mutualin jälkeen vuonna 2008.

Pankin ongelma syntyi 21 miljardin dollarin suuruisen lainasalkun myymisestä. Salkussa oli etupäässä Yhdysvaltain liittovaltion lainapapereita. Niiden tuotto oli keskimäärin alle 1,8 prosenttia, mikä oli selvästi alle 10 vuoden velkakirjan nykyisen noin 3,7 prosentin tuoton. Viime lokakuussa pitkän velkakirjan korko kävi jopa yli 4,2 prosentissa.

Korkojen nousu vahingoitti pankin sijoitusomaisuuden arvoa, erityisesti joukkovelkakirjojen. Tämän seurauksena pankki joutui turvautumaan pääoman korotukseen, koska monet startup-yritykset vetivät talletuksiaan pankista.

Nyt markkinoilla pelätään vaikeuksia koko USA:n pankkisektorille.

Angervuo kertoo, että USA:n alueelliset pankkien osakekurssit ovat kärsineet viime päivinä, kun sijoittajat ovat vetäneet rahojaan useiden alueellisten pankkien osake- ja tai lainasijoituksista.

Perjantaina alueellisten pankkien ETF-rahasto (KRE) laski hieman yli 60 dollarin tasosta 50,5 dollariin ja kuukauden aikana laskua on kertynyt lähes viidennes.

”Onko siis USA:n alueellisten pankkien taseissa muhimassa uuden pankkikriisin siemenet? Ei välttämättä, sanovat asiantuntijat. Selvää on kuitenkin se, että sijoittajat ovat vetäneet rahojaan osakkeista turvaan lyhyisiin korkosijoituksiin”, Angervuo toteaa.

Markkinoilla jännitetään myös Yhdysvaltojen keskuspankin tulevia korkopäätöksiä.

Angervuon mukaan alkuviikolla markkinat varmistuivat USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin haukkamaisista inflaatiokommenteista maan senaatissa pitämänsä puheen perusteella. Keskuspankki on valmistautumassa nostamaan ohjauskorkoja 0,50 prosenttiyksiköllä 21-22. maaliskuuta pidettävässä korkokokouksessa.

Perjantaina työllisyystilastojen sekä erityisesti SVB:n ja alueellisten pankkien osakkeiden rajun laskun jälkeen markkinat odottavat kuitenkin enää 0,25 prosenttiyksikön ohjauskorkojen nostoa, Angervuo toteaa.

Angervuon mukaan markkinoilla näkyy nyt epävarmuus.

”Markkinat ovat todella hermostuneet ja korot ja osakekurssit heiluvat vinhasti. Syy heiluntaan on selvä, kukaan ei tiedä minne korot, osakekurssit ja inflaatio tulevat asettumaan.”

Markkinoilla saattaa olla syntynyt myös epäilyjä uudesta pankkikriisistä.

”Onko uusi pankkikriisi mahdollinen, kun ohjauskorkoja ei ole koskaan ennen nostettu nollasta lähelle viittä prosenttia näin nopeasti sitten USA:n keskuspankkijohtajan Paul Volckerin jälkeen. Volcker käytti ohjauskorot jopa yli 20 prosentin päällä, mutta hän ei lähtenyt liikkeelle nollasta”, Angervuo kertoo.

Pörssikonkarin mukaan sijoittajat ovat unohtaneet ainakin tilapäisesti teknisen analyysin kuviot keskittyessä enemmänkin talouden viime päivien uutistulvaan.

”Viikon aikana S&P 500-indeksi on käynyt noin prosentin alle 200 päivän liukuvan keskiarvon. 50 päivän liukuvan keskiarvo jäi päiväindeksin yläpuolelle jo viikkoja sitten. Onko markkinan tasokorjaus siis jo alkanut, jolloin S&P 500-indeksi voisi testata uuden pohjan syntymisen? Kukaan ei tunnu tietävän, eikä myöskään uskalla sanoa mielipiteitään taivaskanavilla”, Angervuo toteaa.

Kommentoi
Ylös
>